Najizazovnija u posljednjih 30 godina

GOTOVA BERBA? Rekordno rana godina, a vinogradari poručili: “Nismo imali više što čekati”

Objavljeno: 14.09.2024. zagorjeinternational

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je ove godine zbog klimatskih okolnosti krenula najranije naspram zadnjih 30-ak godina, a zbog specifične godine, koja je bila spoj i tople i hladne, kišovite i suhe, očekuju snažna i autentična vina, piše Index

Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama te dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza i početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima. Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina. 

Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti. 

Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na malvaziji istarskoj, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje tim od 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima. 

Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje i raniji završetak berbe, i to najkasnije u prvom tjednu listopada. 

U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu. 

– Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja i sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo i u kolovozu, i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati – pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić. 

U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza, i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića, berba je završena početkom ovog tjedna i to u rekordnom roku.  

–  Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1.5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovica graševina – kazao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba