Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan čokolade, omiljene poslastice koja osvaja nepce svih generacija. Čokolada, čije ime potječe od stabla kakaovca Theobroma cacao, što na grčkom znači “hrana za bogove”, ima dugu i bogatu povijest koja seže sve do drevnih Maja, starog naroda središnje Amerike, piše eMeđimurje.
Maje su prvi koristili plodove kakaovca za izradu gustog napitka poznatog kao “chokolatl”. Ovaj napitak, koji su pripremali kuhanjem i mljevenjem plodova kakaovca te miješanjem s vodom i čilijem, nije samo bio omiljen zbog svog okusa već i zbog svoje važnosti u društvenim obredima. Plodovi kakaovca bili su često korišteni i kao oblik valute za razmjenu i darove.
Danas, čokolada zauzima važno mjesto u kulinarstvu diljem svijeta, posebno u slasticama gdje je često ključni sastojak. Kvaliteta čokolade igra ključnu ulogu u stvaranju savršenih kolača i deserta. Ona mora biti glatka, sjajna, boje mahagonija, s pravom mjerom slatkoće, hrskava pod zubima te stvarati prepoznatljiv zvuk lomljenja pri svakom zalogaju.
Čokolade s visokim udjelom kakaovog maslaca brzo se tope u rukama i nježno se otapaju u ustima, pružajući istinski senzualni doživljaj. Osnovni okus čokolade karakterizira gorkastost s blagom notom kiselosti, što je znak visoke kvalitete i dobro oblikovanog okusa.