Riješena vječna dilema

Evo kad treba staviti jaja u vodu – odmah u hladnu ili kad zakipi

Objavljeno: 07.09.2024. zagorjeinternational

Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher bila je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine kuharice i savjeti i danas su aktualni. Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njezinu kuharicu ‘How to Cook a Wolf’, koja je originalno predstavljena davne 1942. godine, pišu 24sata

U njoj Mary, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto ih smatra pogrešnima. 

Ona ističe da je izraz ‘kuhati jaja’ zapravo netočan te da se tajna uspješne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuhaju. Objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah skuha. Cilj je da se svi dijelovi jaja kuhaju jednako i istovremeno. 

Zbog toga nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate. 

Naime, kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje da će se tako jaje skuhati jednako brzo kao kada voda kipi, ali će biti bolje kuhano. 

Za drugu metodu predlaže da u maloj posudi uronite jaje u hladnu vodu, koju potom brzo zagrijete. Čim voda zakipi, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak – ovim je metodama ipak nešto teže oguliti ljusku s jaja. 

Uz to, ovim načinima kuhanja jaje će biti meko, pa je to idealno samo za one koji ne vole tvrda jaja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba