Kupci krajnje ogorčeni: “Kupujem je u Njemačkoj i cijena nije tolika”

CIJENA U NEBO: Prije par mjeseci cijena domaće čokolade bila je 3,19 eura – sad je 8,99

Objavljeno: 02.09.2024. zagorjeinternational

Još u srpnju mediji su se bavili poskupljenjem čokolade ‘Riki’, no tada je to, izgleda, bila samo predigra za ono što slijedi. Čitatelji Večernjeg lista iznova šalju poruke o nevjerojatnim cijenama koje su još jednom pokrenule val nezadovoljstva među ljubiteljima slastica.  

Naime, prije nepuna dva mjeseca Kanditova čokolada s rižom od 300 grama bila je 6,29 eura, a sada se na policama jednog trgovačkog lanca, uz opasku da je riječ o “trajno niskoj cijeni”, može pronaći za nevjerojatnih 8,99 eura.  

Fotografija je objavljena na Redditu gdje je izazvala brojne komentare. 

– Kako je Kandit čokolada skuplja od Milke – napisao je jedan. 

– Mislim da ću ostati na budget opciji i nastaviti jesti Lindtovu. Nemam love za Kandit – dok se drugi složio. 

– Kupujem je u Njemačkoj i cijena nije tolika – treći je pak primijetio. 

Ako usporedimo tu prvu cijenu s ovom današnjom, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da poskupljenje iznosi čak 181,2 posto.  

Proizvođači su istaknuli prije nekoliko mjeseci kako su cijene kakaovca u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine.  

– Razlog tome je slab prinos kakaovca, prvenstveno zbog specifične virusne bolesti ‘Swollen shoot disease’ koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uvjeti su dodatan otežavajući element, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga cijene na burzi dosegnule su povijesne razine. Kao proizvođač maksimalno smo umanjili prijenos povišene cijene sirovine na našeg potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana – poručili su.  

Inače, na deklaraciji ove čokolade s rižom stoji kako sama mliječna čokolada ima minimalno 29 posto kakaovih dijelova. Na popisu sastojaka prvo je šećer, zatim punomasno mlijeko u prahu, kakaov maslac, 14 posto ekspandirana riža, zatim kakaova masa, biljna mast te emulgatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba