DAN PURICE I VINA U SV. KRIŽU ZAČRETJE

Peći su upalili u 4 sata i radili punim tempom: Špiček pripremio 108 kilograma purana

Objavljeno: 25.08.2024. zagorjeinternational

Nakon što je u subotu navečer u Svetom Križu Začretje svečano otvorena svetokriška kulturno-zabavna i športska manifestacija “Prvi glas Zagorja“, bogati program za posjetitelje nastavio se u nedjelju, kada je održan obiteljski dan, Dan purice i vina uz svetokriške restorane i poznatog hrvatskog kuhara Tomislava Špičeka koji je otkrio što su sve pripremili za posjetitelje.

– Osobno ja 108 kila purana za ova dva jela koja sam odradil. To je ajmo reći ragu s puricom, a mi bi rekli gušći ajngemahtec. Špecne unutra, žutoga korenja, mrkvice, celera, crvenog luka, pureća prsa. Purane sam razrađival, di sam prsa uzeo za to jelo, a onda smo pekli batke, zabatke, hrptke i krila kaj smo očistili i napravili za drugo jelo koje radimo u malim rolicama i pržimo u dubokom ulju. Pureće meso smo izmiješali sa heljdinom kašom i sa zeljem friškim kojega smo obarili i ohladili i začine. Uz to ide mileram, vrhnje, poriluk, bijeli papar, sol, bučino ulje, jedan hladni dresing di se te rolice pržene umaču – rekao je Špiček. Na pitanje kako su ljudi reagirali našalio se da su svi ljudi još živi.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek rekla je kako se manifestacija održava četvrti put zaredom.

– Propagira se meso našeg zagorskog purana, naša predobra i prekvalitetna vina. Ono što je važno napomenuti, meso zagorskog purana je meso i delicija koja ima oznaku europsko geografskog porijekla. Isto tako i naši mlinci. I upravo ova manifestacija četvrti puta zaredom dokazuje koliko ne samo Zagorke i Zagorci, nego i svi iz okolice, iz Zagreba i dalje, zapravo vole ovu deliciju – rekla je Petek.

Naglasila je da su jela pripremljena na jedan tradicionalan način.

– Nadam se da će sve biti ukusno, što vidimo i po velikim redovima koji su pred samim mjestima pripreme hrane. Ono što je važno napomenuti da KZŽ upravo iz razloga što je meso zagorskog purana i na europskoj razini prepoznato i zaštićeno kao i mlinci, ima mjere koje su namijenjene uzgajivačima zagorskog purana. Radi se o mjerama koje pomažu u proizvodnji i novim grlima zagorskog purana. Mi smo za tu mjeru i za tu namjenu prošlih nekoliko godina osigurali preko 500.000 eura. Isto tako moram napomenuti da 8 certificiranih proizvođača zagorskih mlinaca isto tako može, ne samo oni nego i ostali, se javiti na mjeru koju imamo isto tako nekoliko godina koja je namijenjena poticanju proizvodnje zagorskih mlinaca. U svakom slučaju zagorska purica i puran s mlincima prepoznat je. Nadam se da će danas svi koji su došli, mnogobrojni posjetitelji uživati, dobro se zabaviti i da će nam doći ponovno – zaključila je Petek.

Načelnik Svetog Križa Začretja, Marko Kos, smatra da je purica uistinu kraljica hrvatskog stola.

– Četvrti put smo to upriličili onako kako Bog to zapoveda. Nahranili smo i najistančanija nepca. Napravili smo nekoliko varijacija, od tradicijske do moderne purice i dobili smo pregršt dobrih kritika, pregršt dobrih komentara. Preko 350 kila purice prešlo je u sat i pol vremena – naglasio je Kos.

Opisao je da su s prvim pripremama počeli prije dva dana.

– Špareti su se počeli paliti danas u 4 ujutro i krenuli smo punim tempom. Danas ovdje prisutni kolege iz restorana Sermaš, kolege iz Stare škole, kolege iz kleti Kozjak, svaki je dao neki svoj tač na puricu. Mislim da smo pogodili temu. Dali smo gastronomiji ono što uistinu zaslužuje – zaključio je Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba