Harvardska studija zdravlja zdravstvenih radnika otkrila da su ljudi koji su jeli osam ili više porcija voća i povrća dnevno imali 30 posto manju vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar, pišu 24sata.
U nastavku pogledajte hranu koja je dobra za zdravlje vaših arterija.
Nevjerojatnih 184.000 smrtnih slučajeva odraslih u svijetu svake godine povezano je s konzumacijom slatkih pića, prema istraživanju koje je provedeno na Sveučilištu Tufts i objavljeno u časopisu Circulation. To uključuje 133.000 smrti od dijabetesa i 45.000 smrti od kardiovaskularnih bolesti.
Biljna hrana bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i fitonutrijentima, a svi su oni dobri za srce. Šparoge, paprike i bok choy, na primjer, bogati su izvori vitamina B, posebno vitamina B6, koji pomaže u snižavanju homocisteina (aminokiselina povezana sa srčanim bolestima) i C-reaktivnog proteina (marker upale).
Avokado, masline i orašasti plodovi nekoliko su prehrambenih opcija koje možete dodati na svoj jelovnik ako želite izbjeći začepljene arterije. To je zato što ova hrana sadrži zdrave nezasićene masti—koje, za razliku od zasićenih masti, imaju zaštitna svojstva za vaše srce.
Topiva vlakna – koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, zobi, grahu, leći i povrću – mogu smanjiti apsorpciju kolesterola u vaš krvotok, prema klinici Mayo.
Rukola, zelena salata, cikla, kelj, špinat i neko drugo povrće bogati su izvori nitrata, oblika dušika koji apsorbiraju iz tla. Tijekom probave taj se spoj pretvara u važan plin: dušikov oksid, koji uzrokuje da se arterije odupru kontrakciji, plaku i zgrušavanju krvi kako bi se smanjio rizik od moždanih i srčanih udara.
Kada konzumiramo kemikalije iz začina, one štite stanice u našem tijelu i od bolesti. Češnjaka, na primjer, poboljšava kolesterol u krvi, smanjuje krvni tlak i smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
Odabir mesa koje dolazi od životinja koje su jele travu ili druge prirodne izvore hrane umjesto žitarica s tovilišta. Meso životinja hranjenih travom ima više zdravih omega-3 masnih kiselina.
Određene vrste ribe predstavljaju vaš najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina, za koje je poznato da smanjuju upale, poremećaje srčanog ritma, razine triglicerida i krvni tlak. Prehrana bogata ovom masnoćom može spriječiti nakupljanje plaka u vašim arterijama.