Kumrovec je ovog vikenda domaćin 7. po redu manifestacije ‘Eko, etno, fletno’. Kumrovčani i njihovi brojni gosti kroz tri dana mogu uživati u ‘fletnim sadržajima, eko proizvodima i etno programima’, pa su tako već u petak u organizaciji Društva ‘Naša djeca’ Kumrovec na stadionu u Razvoru održane ‘Stare pučke igre’, nakon kojih je u arboretumu Vile Kumrovec uslijedila pjesnička večer, no središnje je događanje svakako današnji ‘Bučnica Fest’.
Bučnica je jedno od najpoznatijih autohtonih jela Hrvatskog zagorja pa je ovo idealna prilika za probati to jelo, iako sumnjamo da postoji netko tko još nije probao bučnicu.
Nagrađuju se dvije kategorije, a to su ‘Zlatna buča’ za ugostitelje, profesionalce i ‘Mala buča’ za udruge, OPG-ove i amatere koji su željni natjecanja.
Kako je otkrila Ramona Mačefat Muranić, direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, u prvoj kategoriji se za Zlatnu buču natječe 10 ugostitelja, dakle to je kategorija isključivo za profesionalce, dok se u kategoriji Mala buča, koja se odnosi na OPG-ove, udruge i amatere koji su se odvažili prijaviti, natječe 12 natjecatelja.
– Svi u ponudi imaju bučnicu i svaka je posebna na svoj način. Tročlani žiri koji čine Ankica Vinković, Mario Krog i Božica Lacković, sigurno neće imati lagan posao. Inače, novost ove godine su gljivari, koji spremaju gljivarski kotlić, a umirovljenici su se pobrinuli za kolače, tako da ima finih stvari i osim bučnice te vjerujem da posjetitelji uživaju – kazala je Mačefat Muranić.
Načelnik Kumrovca Robert Šplajt nije krio zadovoljstvo.
– Sedma je ovo po redu Eko, etno, fletno manifestacija, super se sve zahuktalo, ponuda je odlična, ljudi dolaze i to je ono bitno, da čim više ljudi posjeti Kumrovec. Razlog više je što je ove godine u sklopu ove manifestacije i Bučnica fest, tako da je to sigurno magnet za gurmane i sladokusce koji žele osjetiti autohtono zagorsko jelo. Sve to može se zaliti s našom dobrom vinskom kapljicom, vrhunskog vina imamo napretek – kazao je Šplajt pa otkrio kakvu on voli bučnicu.
– Bučnica po meni mora biti tankog tijesta, ne preslana i mora imati dobar omjer buče i sira. Naše žene to znaju dobro napraviti, zato ljudi i dolaze ovdje to probati. A ono što je najbitnije, jednom kada dođu, uvijek nam se rado vraćaju – zaključio je Šplajt.
Vesna Pleško, članica domaćeg Društva Naša djeca, koje je prijavilo i svoju bučnicu, kazala nam je da je teško reći idealan recept za bučnicu, jer su ukusi razlikuju, ali da je ona napravila onako kako njoj i njenoj obitelji najbolje odgovara – s domaćim sirom, domaćim vrhnjem i jajima, dakako i bučom.
– U našem kraju, kao i u mojoj kući se bučnica jako puno konzumira, od početka do kraja sezone. S time da je mi ne smrzavamo jer – to nije to – otkrila je.
Predsjednica žirija Ankica Vinković, inače domaćica i umirovljenica, otkrila je da je kod dobre bučnice najvažnije da bude kvalitetna buča i da bude malo deblje ribana.
– Dakako, podrazumijevaju se sir, vrhnje i jaja, ako je moguće domaći, a bitno je i da bude podmazana domaćom svinjskom mašću te naškropljena s maslacem, kako bi dobila lijepu hraskavost. Tijesto pak mora biti glatko, vučeno rukama, dobro naškropljeno s uljem i lijepo zarolano, malo deblje nego što se radi za štruklje, zbog buče koja ima puno tekućine. Sve se peče pola sata do 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Tim postupkom dobijete sočnu i hrskavu bučnicu – zaključila je.
Sa 44 od mogućih 45 bodova, Zlatnu buču osvojio je Pansion, restoran i vinarija Vuglec breg, dok je Mala buča, također sa samo jednim bodom manje od mogućeg maksimuma, otišla u ruke OPG-a Broz iz Kumrovca.
Dožupanica Jasna Petek čestitala je Općini Kumrovec i TZ područja Kurmovec, Zagorska Sela i Desinić na odličnoj organizaciji još jedne manifestacije.
– Ovdje u Kumrovcu je zaista eko – puno ekoloških proizvoda, zaista je etno – njegovanje baštine i kulture i zaista je fletno. Ovdje imamo priliku kušati jako dobru bučnicu, proizvode od buča i ostale proizvode koji se u ovo kasno ljeto pripremaju. Drago mi je što je puno udruga, vinara, vinogradara, gljivara, udruga čuvaju našu kulturu i baštinu, svi su se okupili da ponude najbolje proizvode, puno je posjetitelja, nadam se da će se svi lijepo zabaviti i ponijeti lijepe uspomene – rekla je Petek.
Okupljenima se obratila i predsjednica TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela i načelnica Općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak naglasivši kako se Bučnica fest sve više penje na ljestvici.
– Želimo od te manifestacije doista napraviti prepoznatljiv brend, jer bučnica je naše tradicionalno jelo kojeg znaju spravljati naše majke, bake, a već učimo i naše djevojčice. Poslužio nas je prekrasan dan, želim da uživate – poručila je načelnica.
Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koje je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije kazao je kako je bučnica jedna gastronomska ostavština i specijalitet koji spada u gastronomsko bogatstvo Zagorja.
– Od sljedećeg tjedna krećemo u postupak zaštite bučnice, tako da će Ministarstvo poljoprivrede dati svekoliku potporu kako bi dobili zaštitu bučnice. U Zagorju smo zaštitili i meso zagorskog purana, mlince, štrukle, a vrijeme je da zaštitimo i kraljicu ljeta, bučnicu – najavio je Tušek, a Bučnica fest posjetio je još jedan državni tajnik, onaj u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Željko Uhlir.
Nakon što su svi omastili brkove prefinim bučnicama, (a pobjednike ćemo javiti naknadno op.a.), mogu nastaviti uživati u ‘Večeri harmonike’, gdje nastupaju lokalni ansambli, ali i gosti iz Istre i Slovenije. Nakon toga, od 20.30 sati nastupit će slovenska hit grupa Polkaholiki. No, to nije sve, i u nedjelju je Kumrovec poželjna destinacija za one željne zabave – održava se tradicionalna cjelodnevna ‘Rokovska nedjelja’, zabava uz Linolada band, u organizaciji DVD-a Kumrovec. Glavni sponzor ovogodišnjeg festivala je ACI marina Rijeka, pokrovitelj festivala je Ministarstvo poljoprivrede, a sponzori Muzeji Hrvatskog zagorja i Krapinsko – zagorska županija. Dobrodošli u Kumrovec!