Ni oni najiskusniji ne pamte ovako rani početak

POČELA BERBA: Vinogradari krenuli na posao na plus 30 – sve kako bi vino zadržalo svježinu

Objavljeno: 16.08.2024. zagorjeinternational

Na obroncima požeške zlatne doline počela je berba grožđa, piše Regionalni tjednik

U vinogradima jednog od najvećih hrvatskih proizvođača strojevi rade punom parom. A grožđe od ranog jutra ručno beru i radnici. Kad sunce zagrije vinograde, posao na plus 30 nije nimalo lak, ali kažu – ide. 

Zbog izrazitih vrućina i morali su u berbu, jer se na visokim temperaturama u grožđu stvara puno šećera. 

– Da bi to spriječili moramo ranije intervenirati, ranije pobrati grožđe, kada ima puno kiseline, manje sladora, da bi zadržalo svježinu i aromatiku u vinu, odnosno da bi vino bilo pitkije – kaže glavni enolog Ivan Marincin. 

Ni najiskusniji vinogradari ne pamte ovako rani početak berbe, ove godine gotovo mjesec dana ranije nego inače. 

– U mojih 40 berbi ovo je prvi puta da smo mi prije Velike Gospe, počeli brati – kaže Zdravko Raguž. 

U razgovorima s nekim vlasnicima na sjeveru Hrvatske i oni očekuju izrazito ranu berbu. Neki će možda morati grožđe pobrati već u kolovozu, najavili su. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba