Ovo je nekoliko trikova za ljubitelje paradajza

NJAM, NJAM: Evo što napraviti s rajčicama kako bi ostale čvrste i sočne

Objavljeno: 13.08.2024. zagorjeinternational

Iako su dostupne tijekom cijele godine, rajčicama je sezona ljeti, a u najtoplije godišnje doba i one su najcrvenije i najsočnije. U kulinarstvu su jedno od najraširenijeg i najpoželjnijeg povrća, uvijek su dobar izbor za osvježavajući prilog – same, s dodatkom sira i začina poput salate Caprese ili kao dodatak juhama ili umacima poput bolognesea i brojnih drugih jela, prenosi Index. Ovo je nekoliko trikova kako ih čuvati u hladnjaku kako bi ostale svježe što dulje, čak i do deset dana!

Trik koji je trenutno aktualan na društvenim mrežama je okretanje rajčice naopako kod držanja u hladnjaku, na stranu stabljike. Dio rajčice na kojemu se spaja stabljika je najosjetljiviji, oko stabljike postoje male rupice koje će prve propustiti kisik, a kada rajčica truli, to se prvo događa iz tog dijela. Držanje rajčice na strani gdje se spaja stabljika (stabljiku oprezno otrgnite ako je na rajčici) stvara barijeru i blokira ulazak kisika, što ujedno i usporava rast plijesni i tako rajčici produljuje svježinu. Rajčice koje su bile okrenute na stranu stabljike su i nakon deset dana ostale čvrste teksture i glatke površine, dok su one koje nisu bile na strani stabljike postale meke i smežurane.

Drugi trik je zapravo vezan za istu teoriju, a to je prekrivanje mjesta gdje se spaja stabljika – selotejpom. Prema testiranju stručnjaka ove metode, rajčice kojima su prelijepili donji dio, ostale su nepromijenjene, bile su jednako čvrste, glatke površine i sočnije iznutra, a bile su i teže od onih kojima dno nije bilo prelijepljeno.

Svakako je važno rajčice pohraniti u hladnjaku, a ako imate rajčice koje još nisu sazrele, držite ih na suhom i hladnom mjestu izvan hladnjaka kako bi prirodno dozrele, no čuvajte ih od sunca i topline. Inače, o zelenim rajčicama je Index pisao nedavno, a članak možete pogledati OVDJE. Poželjne su u kulinarstvu i mogu se iskoristiti u receptu za pohane rajčice ili pak turšiju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba