SAVJETI ZA KUPAČE: Ne plivajte sami, ne izlažite se predugo suncu, na plažu nosite male svote novca…

Objavljeno: 11.07.2024. zagorjeinternational

U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana traži osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i moru, a takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti. Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.

Najopasnija područja su rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, te često mijenjaju svoj tok. Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti.

U svim slučajevima utapanja, najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti. S ciljem prevencije takvih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete, policija upozorava sve posjetitelje kupače i tom prilikom daje sljedeće savjete:

  • Ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale
  • Koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba
  • Ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno
  • Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga
  • Ne plivajte neposredno nakon obroka
  • Ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući
  • Izbjegavajte plivati sami
  • Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe. Imajte stalni nadzor nad djetetom!
  • Neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača
  • Ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Kako spriječiti krađe na plaži

Svake godine neki građani tijekom posjeta kupalištima, bilo da su to plaže na jezerima, rijekama, bazenima ili moru, vrlo često sa sobom donose vrijedne stvari i ostavljaju ih bez nadzora. Na takav neodgovoran način ostavljaju priliku lopovu da postanu žrtve kaznenog djela.

Policija savjetuje da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora i na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose. Na plažu ne nosite vrjednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Dokumente i novac ne držite zajedno, nego ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd…).

Ako na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata. U vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete. A ako na plažu dolazite biciklom, osigurajte ga sigurnosnom sajlom ili lancem, vežući ga za drvo, ogradu ili slično… Svoje stvari (torbe, novčanike, ključeve, mobitele, fotoaparate, kamere…) na plaži ne ostavljajte bez nadzora! Ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete jer time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, već vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto. Ako sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora. Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba