Evo o čemu se raspravljalo

FOTO: Joe Biden ugostio Milanovića u Bijeloj kući

Objavljeno: 11.07.2024. zagorjeinternational

Održan je sastanak u Washingtonu na vrhu NATO-a na kojem je prisustvovao i predsjednik Zoran Milanović. Nakon sastanka gdje je usvojena politička obveza dugoročne pomoći Ukrajini, predsjednik je večerao u Bijeloj kući u organizaciji američkog predsjednika Joea Bidena i prve dame Jill Biden, piše Jutarnji list

Doneseno je i niz odluka na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća od kojih je i uspostava NATO mehanizma sigurnosne pomoći i odluke za Ukrajinu. Na sastanku su prisustvovali i ministar obrane Ivan Anušić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Također je usvojena politička obveza jačanja kapaciteta obrambene industrije, zatim obveza daljnjeg jačanja otpornosti članica NATO-a u potpori obrane Saveza kao i Akcijski plan za južno susjedstvo Saveza. Obećanje je da će se izdvojiti 40 milijardi eura u sljedećoj godini za vojnu potporu naporima Ukrajine da odbije rusku invaziju, uključujući sustave protuzračne obrane. Također su proglasili put Ukrajine ka članstvu u NATO-u “nepovratnim”.

Sjedinjene Države, Danska i Nizozemska u srijedu su pak objavile da je u tijeku obećana isporuka američkih borbenih zrakoplova F-16 iz Danske i Nizozemske.

NATO je sa skupa pozvao Kinu da prekine “svu materijalnu i političku potporu ruskim ratnim naporima” u Ukrajini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba