U Sisku održan sastanak Vlade sa županima

Varaždinskoj županiji dodijeljeno 69.000 eura za Prapovijesni park Ludbreg

Objavljeno: 10.07.2024. zagorjeinternational

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je u srijedu u Sisku sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Glavne teme bile su obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, aktivnosti u okviru daljnjeg unaprjeđenja standarda sustava obrazovanja te uloga različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite. 

Tom prigodom, uoči sastanka dodijeljen je i niz ugovora iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne i regionalne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta. 

‘Centar svijeta’

Varaždinskoj županiji dodijeljen je tako ugovor o dodjeli bespovratnih 69.000 eura za provedbu projekta “Uređenje Prapovijesnog parka Ludbreg“. Ugovor je uručen županu Anđelku Stričaku koji je istaknuo kako će Ludbreg, kojeg još nazivaju gradom čuda i legendi, sad biti poznat i po Prapovijesnom parku Ludbreg posvećen vunastom nosorog Erik/a.

– Ludbreg, odnosno “Centar svijeta“, osim što je poznat kao mjesto najveće vjerske manifestacije na sjeveru Hrvatske “Dani ludbreške Svete nedjelje“, znanstvenom centru ‘LORI’ za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, arheološkom parku Iovia – Botivo, Otoku mladosti i vidikovcu Sveti Vinko, uskoro će dobiti novu turističku atrakciju. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva turizma i sporta, te u suradnji s Gradom Ludbregom krećemo u realizaciju “Uređenja Prapovijesnog parka Ludbreg“. Kreiranjem tog parka predstavit će se znanstvene spoznaje o životu na mjestu današnjeg Ludbrega u ledeno doba, ali isto tako istaknuti važnost očuvanja eko sustava. Uvjeren sam kako će nova turistička atrakcija postati omiljeno mjesto prvenstveno djeci, ali i svim posjetiteljima, odnosno turistima, te će zasigurno obogatiti turističku ponudu Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Vunasti nosorog

A koliko je ovaj projekt važan za ludbreški kraj u sklopu kojeg će se isticati važnosti očuvanja ekosustava i prirodnih staništa, te geoloških i geomorfoloških prirodnih vrijednosti istaknuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Ludbreg zahvaljujući vunastom nosorogu koji je ovdje pronađen ima dokaz koji potvrđuje dugotrajnost života na ovom području. Osim edukativnog značaja ovaj projekt je dodatni iskorak unaprjeđenja kontinentalnog turizma. Prapovijesni park bit će smješten u samom centru grada, našoj oazi zelenila, odnosno na Otoku mladosti. Ova jedinstvena lokacija na najbolji mogući način prikazat će tu davnu prošlost našega grada koji je očigledno na temelju pronađenih dokaza oduvijek živio punim plućima – rekao je Bilić.

Inače, vunasti nosorog izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela prije 550.000 do 12.000 godina na području Europe i sjeverne Azije. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom dugim i do 90 centimetara. Tijelo mu je bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 centimetara. Priča o otkriću nalaza vunastog nosoroga – Erike, započela je krajem 1982. godine na području Malog Segečaka. Nalaz je prva primijetila i na njega upozorila Erika Ivančić, zbog čega on i nosi njezino ime. Tematska izložba “Erik/a – vunasti nosorog iz 2020. godine” zasigurno je bila jedna od najvećih i najatraktivnijih projekata varaždinskog Gradskog muzeja, a trenutno se priprema izlaganje vunastog nosoroga u sklopu najnovijeg postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba