Svoju budućnost vide u Hrvatskoj

Zagorec Niko Vrgoč dio je tima koji je osmislio simulator na kojem vježbaju studenti medicine

Objavljeno: 09.07.2024. zagorjeinternational

Niko Vrgoč (19) i Matej Gongola (20) studenti su Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su na natjecanju ‘Start It Up’ u organizaciji HSA odnijeli su pobjedu sa svojim ANGLER 3D printerom, odnosno projektom simulatora kirurgije zgloba koljena na kojem vježbaju studenti medicine kako bi usavršili svoje vještine za buduće kirurške zahvate, piše Danas.hr.

– Mi smo zapravo pobijedili na natjecanju s ANGLER 3D printerom za medicinske primjene koji mi proizvodimo. U suradnji s našim klijentima s Medicinskog fakulteta razvili smo, dizajnirali i isprintali uređaj za simulaciju kirurgije na našem medicinskom printeru. Taj simulator je praktički dokaz praktične primjene našeg 3D printera – rekao je Niko koji je inače Zabočan.

Za izradu printera trebalo im je godinu dana, a za razvoj simulatora mjesec dana.

– Odlazili smo na brojne sastanke s ortopedskim udrugama i Medicinskim fakultetom kako bismo što bolje razumjeli njihove potrebe. Najzahtjevnije nam je bilo izraditi alat za simulator koji nalikuje na pištoljčić s kamerom na vrhu. Taj alat kirurg umeće u koljeno, odnosno u simulator, kako bi mogao vidjeti proces operiranja – pojašnjavaju dečki. 

Inače, za Niku izgradnja 3D printera nije nikakva nepoznanica jer je prvi izradio s 15 godina.

– Bilo je dosta zahtjevno, ali sve je dostupno na internetu. Taj 3D printer sam napravio u svega nekoliko mjeseci, a to je bila samo želja i dobra volja za naučiti nešto novo i na kraju imati stroj s pomoću kojeg mogu izrađivati dijelove za druge projekte – kaže Niko. 

Nakon 3D printera počeo je izrađivati i brojne druge stvari, a jedan od njih bio je i volan za video igrice tijekom korone. Tako je upoznao i Mateja. 

– U tih prvih godinu dana nisam uspio prodati niti jedan volan, ali duboko sam vjerovao u svoj proizvod i da ću uspjeti prodati neki volan ili simulator vožnje. Pred kraj prvog polugodišta 3. razreda, profesori koji su znali što radim odlučili su organizirati izložbu mojih proizvoda. Matej je tada bio 4. razred i radio je svoj završni rad, koji je bio simulator vožnje auta, a kako sam imao izložbu svojih volana i ostale opreme za simulatore vožnje, profesor koji je bio Mateju mentor za njegov završni rad nas je povezao. Počeli smo pričati o nekim idejama što bismo mogli raditi i rodilo se prijateljstvo – prisjetio se Niko koji je neko vrijeme nakon toga konačno počeo i prodavati svoje volane. 

Duo trenutno radi na nekoliko novih projekata koji su također povezani s medicinom, a svoju priču namjeravaju nastaviti u Hrvatskoj. 

FB, Hrvatska studentska asocijacija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba