Varaždinski div ide u stečaj

ZADNJA SMJENA U VARTEKSU: “Lijep život sam ostavila tu”

Objavljeno: 09.07.2024. zagorjeinternational

Radnici Varteksa dali su potporu Upravi za pokretanje stečaja, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Varteksa Karlo Koprek, koji je održao sastanak s radnicima.

– Radnici su stali iza odluke da se stečaj pokrene što prije jer je to jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plaće, ali i da nakon dolaska stečajnog upravitelja on ima temelj za nastavak poslovanja – rekao je Koprek.

Tako su, nakon što je Nadzorni odbor u petak dao suglasnost Upravi da pokrene stečaj, to danas učinili i radnici, pa će Uprava uskoro i podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, a ne čekati da to ide automatizmom, odnosno da Financijska agencija (Fina) nakon 120 dana blokade računa tvrtke podnosi prijedlog za pokretanje stečaja. Kako je u subotu izjavio Koprek, račun Varteksa je u blokadi već više od 60 dana.

Svi će dobiti otkaz

Odluku o pokretanju stečaja donosi trgovački sud, koji imenuje i stečajnog upravitelja. Kako pojašnjava Koprek, kada dođe, stečajni će upravitelj isti trenutak svim radnicima dati otkaz te ima 30 dana da utvrdi koliki su točno prihodi tvrtke i prema tim će podacima pozivati radnike natrag i povećavati opseg proizvodnje.

– Dakle, ovisno o tome koliko ima prihoda, tako on zove radnike ponovo na posao. To je nešto što je vezano uz stečajnog upravitelja. U slučaju Varteksa, sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer riječ je o prihodima iz kojih se firma može financirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje, tako da će sigurno nastaviti proizvodnju koja bi odgovarala većini te maloprodajne mreže – rekao je Koprek.

Objašnjava kako će svi radnici koji će dobiti otkaz u stečajnom postupku dobiti plaće od Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), a imat će, dodaje, i pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plaće. Koprek kaže da je mogao i bez suglasnosti radnika podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, ali to nije htio jer mu je interes radnika na prvom mjestu.

Većina radnika su žene

Varteks u stečaju znači da više od 500 radnica i radnika ostaje bez posla. Većinom se radi o ženama, a jedna od njih, Željka Keretić, u Varteksu je provela 25 godina.

– Stojim iza toga da je Varteks doista kralj i više od toga. Velika legenda. Pročitati to je teško, ali osjetiti je prebolno. U kasnim je pedesetima teško početi iznova, možda imaš elan, ali godine nose svoje – rekla je radnica Željka za Jutarnji list.

– Varteks je mogao biti spašen, samo da su za to imali volje. Uprava se prema nama ponašala kao da su vjerovnici, a ne vlasnici društva. Kruto i ružno. Inače, cijelo ovo vrijeme su nas optuživali jer smo izlazili u medije, prema čemu je ispalo da bi tvrtka opstala da nije bilo nas – poručila je skupina radnika.

– Lijep život sam ostavila tu i lijepe trenutke sam imala tu – kazala je radnica Mirjana za RTL.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba