Može i civilno, a može i odgoda

S 1. siječnja 2025. kreće služenje vojnog roka u Hrvatskoj

Objavljeno: 09.07.2024. zagorjeinternational

Hrvatska 1. siječnja iduće godine ponovno uvodi služenje vojnog roka. Ministarstvo obrane (MORH) radi na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama te pratećim pravilnicima koji će biti temelj za to da već od početka sljedeće godine prvi ročnici koji će morati obvezno služiti vojni rok krenu na obuku, prenosi Index.hr.

Vojni rok nije ukinut već je 2008. godine zamrznut, pa se cijela stvar neće pokrenuti iz nule jer već postoji i zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka tada odvijala. To će se sada prilagoditi novim zahtjevima i okolnostima.

Još nije poznato hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ako bi trajao dva mjeseca, onda bi ročnici dobili samo temeljnu pješadijsku obuku, a ako bi vojni rok trajao tri mjeseca, onda bi se tijekom trećeg mjeseca ročnici slali na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici.

Po završetku, ročnici koji su prošli obuku mogli bi birati hoće li se nakon toga vratiti u civilstvo, nastaviti se baviti svojim uobičajenim poslovima i biti dio vojne pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i u njima tražiti svoju profesionalnu karijeru.

Postojat će i opcija civilnog služenja vojnog roka, a oni koji će se pozivati na priziv savjesti će vojni rok možda služiti i dvostruko duže. Njihove dužnosti i obveze Ministarstvo će koordinirati s Civilnom zaštitom, jedinicama lokalne samouprave i sustavom socijalne zaštite. Kroz sustav Civilne zaštite oni će dobiti obuku kako postupati u slučaju prirodnih katastrofa kao što su požari ili poplave, ili naučiti osnove pružanja prve pomoći. U općinama i gradovima mogli bi pomagati u nekim važnim infrastrukturnim projektima, a u sustavu socijalne zaštite sudjelovali bi u pomoći potrebitima.

Bit će moguće i odgoditi služenje vojnog roka. Na primjer, oni koji nakon srednje škole upišu fakultet imat će pravo zatražiti odgađanje služenja vojnog roka dok ne završe visoko obrazovanje.

Prema dosad poznatim informacijama, vojni rok će se služiti u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu, a još nije poznato koliko će se iz proračuna morati izdvojiti za uvođenje obveznog vojnog roka. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba