Nastavlja se rat u Ukrajini

RUSKI NAPAD: Ukrajina je šokirana, ali i bijesna. Očekuje se snažan odgovor NATO-a

Objavljeno: 09.07.2024. zagorjeinternational

Ukrajina je u šoku. Jučer je, naime, Rusija lansirala jedan od najgorih raketnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je pogođena i glavna dječja bolnica u Kijevu. U napadima je poginula 41 osoba, a 166 ih je ozlijeđeno, prenosi Index.

Dvije su osobe poginule kada je ruski projektil sravnio dio dječje bolnice Ohmatdyt, najveće pedijatrijske ustanove u Ukrajini, a potraga za preživjelima ispod ruševina nastavila se danas u ranim jutarnjim satima. Rusija je zanijekala da je gađala bolnicu, rekavši da su je pogodili fragmenti ukrajinskog projektila protuzračne obrane, dok je Ukrajina rekla da je pronašla ostatke ruskog krstarećeg projektila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad je nazvao brutalnim, a ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao je kao krvavog kriminalca. NATO se priprema danas održati važan summit u Washingtonu, gdje će odgovor vojnog bloka na invaziju na Ukrajinu biti visoko na dnevnom redu, a naročito u svjetlu jučerašnjeg napada.

Osuda

Svjetski čelnici saveznici Ukrajine osudili su napad, uključujući i novog britanskog premijera Sir Keira Starmera. Rekao je da je napad na nedužnu djecu najodvratniji mogući čin i obećao nastavak potpore Kijevu nakon promjene vlasti u Velikoj Britaniji. Nazvavši udare užasnim podsjetnikom na brutalnost Rusije, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD uskoro najaviti slanje novih sustava protuzračne obrane Ukrajini. Zelenski je kazao da je Rusija jučer ispalila više od 40 projektila, oštetivši gotovo sto zgrada u Kijevu, Dnjepru, Krivij Rihu, Slovjansku i Kramatorsku.

Slike s mjesta eksplozije u kijevskoj bolnici, koja je specijalizirana za liječenje raka i transplantaciju organa, pokazale su djecu priključenu na intravenoznu infuziju kako sjede ispred oštećene ustanove čekajući evakuaciju. Spasioci i medicinari kopali su po ruševinama u potrazi za preživjelima, iako nije jasno koliko ih je još zarobljeno. Jučer popodne gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je 16 ljudi, uključujući sedmero djece, ozlijeđeno u udaru na bolnicu. Rekao je da su napadi diljem grada jedni od najgorih s kojima se Kijev suočio od početka rata te je naredio da se danas zastave spuste na pola koplja i otkazao zabavne događaje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba