Iza kulisa nije sve tako bajno

“Znate li koliko Dior plaća za torbicu koju poslije proda za 2600 eura?”

Objavljeno: 08.07.2024. zagorjeinternational

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da luksuzna modna marka, koja je inače u vlasništvu LVMH-a, plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju za 2600 eura.

Modna marka je osim po torbicama, poznata i po ostaloj vrhunskoj robi poput nakita i odjeće, koji često dolaze s paprenom cijenom. LVMH je bio pod istragom vlasti u Italiji, koje su provjeravale radne uvjete u njihovim tvornicama. Jedna od njih je bila i tvornica koja proizvodi Dior torbe, a prema dokumentima koje su vlasti otkrile, luksuzna modna marka plaća dobavljaču samo 53 eura za izradu torbica. Iste kasnije kupcima prodaju po cijeni od 2600 eura, prenosi Jutarnji list.

Iskorištavanje radnika?

U tvornicama brenda Giorgio Armani bila je slična situacija, jer je tvrtka plaćala nešto manje od 100 eura za proizvodnju torbi koje su kasnije u njihovim dućanima koštale 1500 eura. Prema novom izvješću Wall Street Journala, cijene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok tvrtke zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda.

Vlasti su istragu započele nakon optužbi da obje tvrtke iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cijenama. LVHM je također prošlog mjeseca završio u sudskom postupku zbog poslovanja s tvrtkama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u tvornicama kako bi mogli imati radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno.

Sigurnosni uređaji također su bili uklonjeni iz strojeva, kako bi radnici njima upravljali bržim tempom, što je omogućilo smanjenje troškova i naplatu niže cijene Dioru, prenosi Reuters. Talijanske vlasti tvrde da Dior nije poduzeo mjere za provjeru radnih uvjeta u tvornicama tvrtki s kojima je surađivao i periodične revizije svojih dostavljača unazad nekoliko godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba