'Bez računa se ne računa'

Porezna opet daje novac ljudima za ‘cinkanje’ trgovaca i lokala

Objavljeno: 08.07.2024. zagorjeinternational

Počela je nova sezona nagradne igre ‘Bez računa se ne računa’. Radi se o igri u kojoj Ministarstvo financija poziva građane da cinkaju trgovce i locale koji im nisu izdali valjani račun, a zauzvrat mogu dobiti novčane nagrade, prenosi Index. Ovogodišnja nagradna igra trajat će u šest krugova do kraja godine, a ukupan nagradni fond iznosi 80.000 eura, objavljeno je na konferenciji za medije.

Nagradnu igru predstavili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a kako je istaknuto, svrha natjecanja je podizanje svijesti i edukacija građana, posebno mladih, o obvezi izdavanja i primanja računa za kupljene robe i primljene usluge, kao i promoviranje elektroničkih usluga Porezne uprave.

Natjecanje se provodi isključivo putem mobilne aplikacije mPorezna, pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni njezini korisnici, a u natjecanju se sudjeluje prijavom računa kroz tu aplikaciju, pri čemu se za jedan prijavljen račun ostvaruje jedan bod. Građani će moći prijaviti i neispravne račune te također ostvariti po jedan bod.

Visoki porezi u Hrvatskoj

Ministar Marko Primorac smatra da je fiskalna disciplina u Hrvatskoj, u smislu efikasnosti naplate poreza, na dobroj razini, no promotrit će se kakve će učinke na naplatu poreznih prihoda imati i ovo nagradno natjecanje. Cilj je, uz povećanje fiskalne discipline, tražiti i prostor za eventualna porezna rasterećenja u budućnosti, kazao je Primorac. Od početka fiskalizacije do danas ukupno je izdano 26,5 milijardi fiskaliziranih računa, a lanjski 14. kolovoza je dan s najviše izdanih računa – čak 10,43 milijuna!

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša kazao jer da je od početka godine prisutan trend rasta broja izdanih računa i njihove vrijednosti, bez obzira, kaže, što su neki najavljivali da će zbog neradnih nedjelja ti brojevi pasti. Hrvatska ima jedne od najviših poreza u Europi, a porezna presija sve jače i jače steže poduzetnike, ljude koji pune proračun i hrane sve brojniji javni i državni sektor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba