Predstavljen program popularne mačanske ‘Tamburaške noći’. Zabava kreće već ovog četvrtka

“Nemamo velikih estradnih imena jer tvrdoglavo držimo do tradicije i tamburice. Važno je biti ponosan na svoj kraj”

Objavljeno: 08.07.2024. zagorjeinternational

Predstavljen je bogat program ovogodišnjeg izdanja popularne mačanske ‘Tamburaške noći’. Kao uvod u ovu dobro znanu manifestaciju, u Domu kulture već se održava Ljetna škola tambure, odaziv je dobar, a u nedjelju je započelo i tradicionalno Margetinsko proštenje u kapelici svete Margarete u Peršavesi, najavio je predsjednik KUD-a ‘Ljudevit Gaj’ Mače Marko Sokolić. 

Kako je rekao, pripremljen je bogat program, a novost je ove godine što manifestacija traje ukupno četiri dana. 

Program 

– Počinjemo u četvrtak 11. srpnja sportskim susretom našim domaćih udruga, potom selimo u šator na program ‘Igrači iz Mača’, nakon čega slijedi predstava Kerekesh teatra ‘Krtice’. Toga dana će nas na kraju zabavljati i ‘Fresh band’. U petak program počinje tradicionalnim koncertom mačanskih mažoretkinja ‘Alina’, a u Domu kulture će se Udruga likovnih umjetnika ‘Zlatna paleta’ predstaviti sa svojim djelima. Izložba će ostati otvorena sve vrijeme trajanja manifestacije. Potom će mažoretkinje i limena glazba defileom kroz centar odvesti publiku u šator gdje ćemo onda i službeno otvoriti manifestaciju, a potom slijedi zabavni dio gdje ove godine imamo dva benda – ‘Zvuke Zagorja’ i ‘TS Fijaker’. Bit će to prilika da se tamburaška glazba prezentira u svojem punom obujmu – rekao je Sokolić, pa nastavio:

– Subota je ujedno i najbogatiji dan manifestacije. Počinjemo natjecanjem u trapu u organizaciji LD ‘Fazan’, a novost je što će se u našem parku održati i dječje igre – što starinske, što moderne. U podne je predviđen kratki koncert polaznika Ljetne škole tamburice, a novost je i što ćemo, u organizaciji Moto kluba Bedekovčina, imati i prvenstvo u moto trkama na području općine. To će se održati također u podne. Nadalje, u 16.30 sati će naše ‘Kajde’ sa svojim gostima organizirati ‘Domaću kuhaču’, glazbeno-kulinarsko pripetavanje u parku, pa svi mogu navratiti i isprobati delicije, a najbolje će ocijeniti stručni žiri. U 18 sati nam se pridružuje Oldtimer klub Zabok te Moto klub ‘Thomos’ Zagorje – imat će pokaznu vožnju svojih oldtimera kroz centar Mača i po općini, a nakon toga će se parkirati ispred Doma kulture – nabrojao je Sokolić. 

Svečani mimohod KUD-a predviđen je u 19.45 sati i time će najaviti događanje ‘A sad se bude tancalo’ koje će se održati u šatoru, a u zabavnom dijelu nastupit će ‘TS Trešnja’. 

– U nedjelju program kreće šahovskim turnirom u organizaciji Šahovskog kluba ‘Gaj’ Mače, a novost je ove godine što se turnir rejtingira za blic listu. U 10 sati počinje i biciklijada DND-a Mače i PP Zlatar Bistrica, a bicikli će se voziti od Mača do Sutinskih Toplica – dodao je Sokolić.

Glavno zbivanje kreće u 18.30, ‘Zlatna tamburica’.

– Ove nam se godine predstavlja pet tamburaških sastava – iz Varaždina, Velike Gorice, Šenkovca, Belca i Donje Stubice. Nadamo se da će stručni žiri uživati u svim izvedbama, a potom izabrati najbolje, a isto tako se nadamo da će odaziv narednih godina biti još bolji. Također, ove godine napokon imamo odljev zlatne tamburice kao glavnu nagradu za najuspješnijeg izvođača – rekao je Sokolić.   

Odljev je izradila Ljevaonica Ulama iz Kumrovca, a autor je kipar Krešo Rod iz Zlatara. 

Više od 40 godina

Načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec podsjetila je da se ovdje radi o tradiciji dugoj više od 40 godina. 

– I ove godine Općina Mače i KUD ‘Ljudevit Gaj’ pripremili su bogat program u sklopu ‘Tamburaške noći’ gdje će svaki posjetitelj promaći nešto za sebe. Zahvaljujem svim udrugama s područja opčine koje su se uključile u organizaciju ovog programa i pripremile razne sadržaje kako bi i ova ‘Tamburaška noć’ zablistala. Kao i dosad, i ove godine su preko poziva udruge ostvarile financijsku potporu od preko 52.000 eura, što je samo lijep pokazatelj koliko ulažemo u naše udruge. Rezultati su itekako vidljivi, a odličan primjer za to je baš ‘Tamburaška noć’. Primijetit ćete da u zabavnom djelu programa nema velikih estradnih imena te tvrdoglavo držimo do tradicije i tamburice kako bismo ljude podsjetili kako je važno biti ponosan na svoj kraj – poručila je Mikulec Šimunec. 

Nakon samog natjecanja slijedi izvlačenje tombole, a najavljeno je preko 100 nagrada koje su osigurali obrtnici, poduzetnici i TZ ‘Zlatni istok Zagorja’.  

Župan Željko Kolar dodao je da je Županiji čast i zadovoljstvo biti pokrovitelj ‘Zlatne tamburice’.

– Vrijedno umjetničko djelo doći će u ruke najboljim tamburašima koji će se predstaviti u Maču, a nagrada će biti mamac za prijavu drugih tamburaških sastava narednih godina. Pohvalna je odluka KUD-a ‘Ljudevit Gaj’ Mače i Općine da daju mogućnost tamburašima da predstave sve ono što su vježbali kroz godinu te tako očuvaju tradiciju svog kraja. Vratit ćemo ‘Zlatnoj tamburici’ stari sjaj – rekao je župan i pozvao sve da dođu posjetiti Mače i ‘Tamburašku noć’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba