U prepunom Taboru proglašeni najbolji


Kratka priča o Trogiru i Quase me lembro pobjednici 22. Tabor Film Festivala, nagradu publike osvojile Sjene zločina

Objavljeno: 08.07.2024. zagorjeinternational

Nakon dva doista čarobna i uzbudljiva dana, koji su prošli u znaku 71 filma sa svih strana svijeta, u prepunom Dvoru Veliki Tabor – u kojemu se tražila i stolica više, proglašeni su najuspješniji filmovi 22. Tabor Film Festivala! Dobitnici Grand Prixa 22. TFF-a su Kratka priča o Trogiru Ante Storića te Quase me lembro Miguela Lime i Dimitrija Mihajlovića.

U Domaćoj konkurenciji natjecalo se 14 filmova. Žiri u sastavu Borna Armanini, Dea Presečki i Davor Šišmanović odlučio je Veronikinu lubanju dodijeliti filmu Kratka priča o Trogiru režisera i scenarista Ante Storića iz 2022. godine.

– Kratka priča o Trogiru filmska je takoreći haiku forma u kojoj se u niz jednostavnih poteza portretira zadrtost dalmatinske sredine u kojoj autor živi. Duhovitog je karaktera, dobrog ritma, sažeta i adekvatna – pojasnio je žiri. 

Dodijeljena su i tri posebna priznanja. Ponijeli su ih filmovi Prava istina priče o šori (Andrea Slaviček / Hrvatska, Španjolska, 2023., igrani), Šuma Striborova (Ana Despot / Hrvatska, 2024., animirani) i Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka (Miro Manojlović / Hrvatska, 2023., eksperimentalni).

Međunarodna konkurencija donijela je čak 57 kratkometražnih filmskih ostvarenja od Kine i Brazila do SAD-a, a žiri u sastavu Marta Krzeptowska (Poljska), Neritan Zinxhiria (Albanija / Grčka) i Hanna Hovitie (Finska) Veronikinu lubanju dodijelio je portugalskom animiranom filmu Quase me lembro Miguela Lime i Dimitrija Mihajlovića iz 2023. godine. 

– Sjećanje, podrijetlo i domovina preobražavaju se u jedan jedinstveni oblik na tamnome platnu. Poetsko istraživanje prošlosti, kroz kreativno korištenje zvuka i slike, otkriva kozmos u kojemu prtljagu – koju smo baštinili i nosimo je sa sobom – trebamo napokon otvoriti – objasnio je svoju odluku žiri.

Posebna priznanja ponijeli su filmovi Surcos (César Cárdenas / Ekvador, 2023., dokumentarna animacija), Trag (Asparuh Petrov / Bugarska, 2022., animacija) te F*cking Head (Gréory Camoli i Thibaut Wohlfahrt / Belgija, 2022., igrani).

Svoju nagradu dodijelila je i vjerna publika TFF-a, a nju – nagradu Vox Veronicae – osvojio je hrvatski igrani film Sjene zločina režisera i scenarista Gorana Lovrenščaka iz 2024. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba