Posjetio ih je župan Posavec

ZA SVAKU POHVALU: Socijalna zadruga “Humana Nova” zapošljava 60 posto osoba s invaliditetom

Objavljeno: 07.07.2024. zagorjeinternational

Međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić posjetili su Socijalnu zadrugu “Humana Nova”, jednu od najpoznatijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, koja se bavi socijalnom inkluzijom i održivim razvojem.

“Humana Nova” je na nacionalnom i međunarodnom tržištu prisutna već 13 godina, posvećena je radnoj integraciji osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina, a danas zapošljava 52 osobe od kojih je 29 osoba s invaliditetom te još 17 pripadnika ranjivih skupina, stvarajući uključivo radno okruženje i pružanjem podrške osobama s višestrukim životnim izazovima, doprinosi osnaživanju marginaliziranih skupina i kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Kako je rekao upravitelj Ivan Božić, Zadruga je neprofitno poduzeće, te svu dobit ulaže u razvoj poslovanja, stvaranje novih radnih mjesta i razvoj zajednice, a svojim djelovanjem aktivno doprinosi smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Upravitelj Božić, upoznao je s radom zadruge, koja pruža zaposlenje osobama s invaliditetom i drugim društveno isključenim skupinama dok istovremeno radi s najranjivijim i marginaliziranim društvenim skupinama i to na rješavanju ekoloških i socijalnih problema zajednice. U razgovoru s djelatnicima, župan je istaknuo važnost podrške ovakvim inicijativama koje doprinose socijalnoj pravdi i očuvanju okoliša.

Poslovni koncept zadruge “Humana Nova” jedinstven je u svijetu jer integrira sve djelatnosti vezane uz recikliranje tekstila, a zadrugu čini jedinom ‘Zero Waste’ organizacijom koja se bavi gospodarenjem otpadom. 

60 posto 

Zadruga je stabilan i respektabilan gospodarski subjekt te primjer kako društveno odgovorno poslovanje može istovremeno doprinijeti društvenom uključivanju i zaštiti okoliša. 

– Jedina ste Socijalna Zadruga u Republici Hrvatskoj koja zapošljava 60 posto osoba s invaliditetom i ponosan sam što je “Humana Nova” upravo u Međimurskoj županiji odakle šaljemo snažnu poruku humanosti i solidarnosti zajednice po čemu je Međimurje poznato – izjavio je župan Posavec.

Tijekom posjeta, bilo je prilike za razgledom proizvodnog pogona te se razgovaralo o budućim planovima i projektima koji bi mogli dodatno unaprijediti rad i misiju “Humana Nove”. 

Župan Posavec najavio je daljnju podršku Međimurske županije i svih njezinih institucija na projektima koji promiču održivi razvoj i socijalnu inkluziju.

Na kraju posjeta, župan, predsjednik Skupštine i pročelnica zahvalili su svim zaposlenicima Zadruge na njihovom predanom radu.

Brojne nagrade

Spomenimo da je Socijalna zadruga “Humana Nova” prepoznata i u 2016. godini kada je proglašena kao “Ponos Hrvatske“, također je u top 15 poduzeća u Europi za radnu integraciju (Ensie Network), u 2018. godini proglašeni su kao vodeće tri najutjecajnije organizacije u regiji, 2022. godine primili su nagradu “Climate Champion of SE Europe“ za pozitivan utjecaj na klimatske promjene, 2022. godine “Innovation Award Winner 2022“ za inovativan model zapošljavanja OSI, 2023. godine “Advisor Bord Special Mention“ – nagradu neovisnog EU žirija za inovativan poslovni model, te je “Humana Nova” prepoznata između 7600 EU poduzeća. 

Također u 2023. godini dobitnik su najviše Županijske nagrade, Nagrade “Zrinski“ za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invaliditetom i društveno isključenih skupina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba