Ovo su najnovije informacije

Varteks ide u stečaj

Objavljeno: 06.07.2024. zagorjeinternational

Nadzorni odbor varaždinske tekstilne tvrtke Varteks u petak je, s tri glasa za i dva protiv, dao suglasnost Upravi Varteksa, odnosno njezinom jedinom članu Karlu Kopreku, da se pokrene stečaj tvrtke.

Podsjetimo, tvrtka je u blokadi već gotovo 60 dana.

Predsjednik Uprave Karlo Koprek rekao je da odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja ne donosi Nadzorni odbor, nego Uprava ili FINA-a, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči, prenosi Index.hr.

– Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da više nema ni izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA u određenom trenutku automatski podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka – rekao je Koprek. 

Dodao je da bi radnici, ako se čeka da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec-dva ostali bez primanja.

– Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako  je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu – izjavio je. 

U tvrtki trenutno radi 549 radnika s kojima će se sastanak održati u ponedjeljak. Uprava neće pokretati stečaj ako radnici ne budu s tim suglasni, a u slučaju njihove suglasnosti, zahtjev će pokrenuti tijekom idućeg tjedna.

U slučaju stečaja, sudbina radnika je sljedeća: 

– Oni radnici s kojima bi stečajni upravitelj raskinuo ugovore o radu, imali bi pravo na polovicu otpremnina koje bi osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT, čiji je osnivač Republika Hrvatska), dakle u visini tri plaće za veći dio radnika, a nakon toga na naknade s burze u visini 70 posto plaće – rekao je Koprek i dodao da je namjera zadržati dio radnika i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu pa kasnije ponovno zapošljavati radnike koji bi inicijalno ostali bez posla, nakon što bi se Varteks reorganizirao.

– Zbog toga nam je želja očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode u stečaju koji bi mogli biti temelj za nastavak poslovanja – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba