INTERVJU: Načelnik Robert Šplajt o napretku gradnje POS-ovih stanova i ostalih, za Kumrovec vitalnih projekata

“Sve činimo da mlade obitelji zadržimo ovdje, ali i da privučemo nove – na državi je da odradi svoj dio”

Objavljeno: 06.07.2024. Alen Brodar

Izgradnja POS-ovih stanova jedan je od najvažnijih projekata na području općine Kumrovec. Ukupno tri zgrade niknut će u naselju Kladnik, nasuprot bivše Političke škole. Radi se o potrebi, jer na području Kumrovca živi mnogo mladih obitelji koje bi rado ostale tamo živjeti no trenutno ne mogu kupiti nekretninu, odnosno stambenu jedinicu. Kako je posljednji put u travnju ove godine rečeno, na listi čekanja je 18 obitelji, stoga smo s načelnikom Robertom Šplajtom provjerili u kojoj je fazi izgradnja POS-ovih stanova, ali i neki drugi, za Kumrovec vitalni projekti, poput pruge, stadiona i zgrada koje su u vlasništvu države.

Radovi kreću na jesen

– Što se tiče POS-ovih stanova, građevinska dozvola je spremna, sva dokumentacija pred javnu nabavu je pripremljena, no čekamo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da napravi procjenu za zemlju gdje će se graditi stanovi i da ju prepiše APN-u. Taj postupak traje već gotovo pola godine, no nadamo se da će završiti do kraja srpnja kako bi ministar mogao potpisati dokument, a mi krenuti u javnu nabavu – nju ćemo raspisati čim će to biti moguće, pa ako će sve ići prema planu i ako neće biti žalbi, u listopadu bi trebali imati i izvođača radova. Rok izvođenja je godinu dana, a nadamo se da ćemo, ako će vrijeme to dopustiti,  s radovima krenuti odmah. Ako ne, onda najkasnije na proljeće. Gradit će se 10 stanova, dugo to čekamo, svi se tomu veselimo, a posebno mlade obitelji koje će na ovaj način riješiti svoje stambeno pitanje. Ključno je to napraviti što prije da ne izgubilo mlado stanovništvo, da ne odu u neka okolna mjesta – kaže Šplajt i podsjeća da, čim se popuni prvi objekt, odmah kreće projektiranje druge zgrade koja je predviđena na istoj parceli, odmah do prve. Isto tako, postoji i treća faza projekta, a to je projektiranje i treće zgrade. 

– Sjajna je to demografska mjera kojom mlade želimo zadržati u Kumrovcu, ali i privući nove mlade obitelji. Sada je na Ministarstvu da odradi svoj dio kako bi mi mogli raspisati javnu nabavu – kaže Šplajt.

Lokacija POS stanova

Slovenski interes

Uvijek aktualna tema za Kumrovec je i pruga, u kojoj je to fazi? 

– Na zadnjim sastancima i prema posljednjim informacijama koje smo dobili od HŽ Infrastrukture, ide se u izradu elaborata isplativosti i analizu troškova. Projektni zadatak je u završnoj fazi i uskoro se očekuje pokretanje postupka javne nabave za isti, a sve će se financirati iz državnog proračuna. Nadamo se da ćemo nakon godinu dana, koliko je rečeno da treba za studiju isplativosti, imati konkretne odgovore i rješenja, kako bi se krenulo u revitalizaciju same pruge. U međuvremenu nam je sugerirano da i Ministarstvo vanjskih poslova treba odraditi svoj dio posla. S jedne strane, moram reći da je to vrlo neodgovorno od strane Ministarstva prometa i veza, da se to već nije napravilo, već se sada čeka da se krene u taj postupak. Već smo pričali s ministrom vanjskih poslova te s kolegama iz Slovenije i nadamo se da će oni uspostaviti kontakt i da će im Kumrovečka pruga biti jedna od glavnih tema. Slovenci su jako zainteresirani da se to pokrene, a nama je to bitno zbog jačanja našeg kraja u gospodarskom smislu, ali i zbog mogućeg naseljavanja, posebice mladih obitelji. Naravno, bili bismo i bolje povezani sa Zagrebom i Slovenijom. Živnuo bi Kumrovec, ali i cijeli sutlanski kraj koji je počeo odumirati otkako je pruga stavljena van funkcije 2000. godine – objašnjava načelnik Kumrovca, koji najavljuje i daljnje radove oko stadiona:  

– Investicija i prijava na razne natječaje uvijek ima, sada ćemo se prijaviti na natječaj Ministarstva turizma gdje ćemo, ako prođemo, obnoviti malo asfaltno igralište i pretvoriti ga u multifunkcionalno igralište a nogomet, košarku, tenis i mali nogomet. Isto tako, na zgradi u sklopu stadiona su svakodnevno neki radovi. Nastojimo da zaživi naša ideja da to postane sportski kompleks za sve moguće sportove, da tu imamo ne samo dnevne kampove, nego da imamo i višednevne kampove s kvalitetnim smještajem za što nam trebaju i državne nekretnine koje trenutno nisu u funkciji – kazao je Šplajt, kojeg smo, kad ih je već spomenuo, upitali i kakva je sada situacija s nekretninama koje su u vlasništvu države, a oko kojih trakavica traje već godinama.

Natječaji za prodaju

– Nažalost, to je uvijek aktualna tema u Kumrovcu, i to u negativnom smislu. Puno smo toga već i riješili, poput stadiona, parkova u samom centru i raznih šetnica. Prošle smo godine pod našu ingerenciju stavili i Vilu Kumrovec, no ostali su nam još Politička škola i Spomen dom. S obzirom na to da se država izjasnila da su to strateški bitni objekti za RH, nadamo se da ćemo uz naše forsiranje uspjeti i to riješiti. U kontaktu smo s Ministarstvom graditeljstva i državne imovine na tjednoj bazi i prema našim saznanjima, međunarodni natječaj za prodaju Spomen doma bit će raspisan u rujnu, najkasnije u listopadu. Također se nadamo da će formirana cijena zadovoljiti potencijalnog investitora da i taj objekt riješimo. Stvarno je šteta da propada, a mogao bi primjerice biti hotel ili wellness centar visoke kategorije, gdje bi bez problema mogli smjestiti oko 200 ljudi. To bi nam dobro došlo jer imamo problem sa smještajnim kapacitetima, a znamo da Kumrovec godišnje posjeti preko 100.000 ljudi – zaključuje načelnik Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba