Mnoge znanstvene studije povezuju taj pesticid s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću...

U voću iz Irana otkriven jako opasan pesticid, isporučivano je u Hrvatsku

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

U prehrambenoj namirnici podrijetlom iz Irana otkrivena je štetna kemikalija opasna po zdravlje. Kako navode u Europskom sustavu za sigurnost hrane, zabranjeni pesticid klorpirifos etil otkriven je u grožđicama iz Irana koje su preko Turske isporučivane u Hrvatsku.

Srećom, na granici je uzet i analiziran uzorak spornih grožđica u kojima je utvrđena razina od 0,018 mg/kg klorpirifos etila, a nije dopuštena ni najmanja vrijednost. Grožđice su odmah s granice vraćene pošiljatelju u Tursku, piše Danica.

Prije par tjedana ostaci zabranjenog i iznimno štetnog pesticida pronađeni su i u svježem đumbiru iz Kine. Taj je đumbir otkriven na tržištu Slovenije, a dobavljač je bila tvrtka iz Hrvatske. Inače, klorpirifos etil je insekticid koji se koristi u borbi protiv štetočina na biljkama, ali je jako opasan po zdravlje ljudi.

– Mnoge znanstvene studije povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu i smanjenim kvocijentom inteligencije – navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe, koja je stupila na snagu 2020. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba