U tijeku je visoka faza završetka radova, čišćenje bi trebalo zavrpiti krajem ovog mjeseca

Rezo: Očišćeno je više od 85 posto Trakošćanskog jezera

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

Očišćeno je više od 85 posto Trakošćanskog jezera, a radovi bi, prema najavi direktora VGO Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Milana Reze, čišćenje bi trebalo završiti do kraja sprnja. Nakon toga slijedi erozija i izgradnja obaloutvrda, a to bi trebalo biti gotovo do kraja kolovoza. 

Dosad je izvađeno oko 170.000 kubika sedimenta, radi se sedam dana u tjednu, a vrijeme ih je omelo dvaput – radove su morali prekinuti jer je u jezeru bilo oko 80.000 kubika vode, piše Index.hr.

Rezo kaže da je u tijeku visoka faza završetka radova.

– Paralelno, s obzirom na to da smo očistili sediment iz jezera, idemo sa sanacijom erozija, odnosno klizišta na lijevoj i desnoj obali – rekao je Rezo i dodao da je završeno 120 metara gabionskih zidova na desnoj obali bivšeg kupališta i 40 metara potpornog zida uz branu prema dvoru Trakošćan. Preostaje još 300 metara uređenja obale kamenom na tom dijelu jezera.

Podsjetimo, projekt izmuljivanja jezera krenuo je krajem 2021. godine i isprva je trebao trajati do zime 2022. Međutim, zbog raznih problema rokovi su pomicani nekoliko puta. U početku je planirano da će radovi na izmuljivanju stajati 2,5 milijuna eura, no u konačnici će radovi stajati oko 4 milijuna eura. 

– Išli smo u rebalans prema Vladi, odnosno Ministarstvu financija sa zahtjevom od 1,5 milijuna eura s PDV-om, a paralelno sada pripremamo zahtjev da apliciramo na NPOO i dobili smo obećanje s pozicije Ministarstva gospodarstva da će nam to prihvatiti – rekao je direktor VGO Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu te na kraju dodao da su u Hrvatskim vodama uvjereni da će iz EU programa povući sredstva u iznosu od 85 posto. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba