Načelnik Marije Bistrice Josip Milički uoči Dana općine otkriva:

“Planova je puno, širimo se, ali centar smo zaštitili od nepredvidivih gradnji. Vizura mjesta ostaje čista”

Objavljeno: 05.07.2024. Vanja Hozmec

Ljeto je gotovo uvijek najživlje godišnje doba u Mariji Bistrici. Već dugi niz godina održava se sada već dobro poznata manifestacija ‘Ljeto u Mariji Bistrici’, a osim toga, Općina u ljetnim mjesecima, 13. srpnja, slavi i svoj da te dan svoje zaštitnice, Majke Božje Bistričke. 

Načelnik Josip Milički napravio je za nas presjek protekle godine i odmah na početku istaknuo da je učinjenim zadovoljan. 

– Osim redovitog održavanja i asfaltiranje naših nerazvrstanih cesta, doveli smo mrežu javne LED rasvjete do posljednje kuće, a sa Zagorskim vodovodom spajamo naselja na javnu vodoopskrbnu mrežu jer su nam lokalni vodovodi stvarali velike probleme. Protekle smo godine tako spojili Hum Bistrički i Laz, koji je bio gorući problem, a uspjeli smo tada preko Laza napojiti i susjedno naselje Sveti Matej koje inače spada pod Gornju Stubicu. Ugovoreno je još i spajanje naselja Globočec i Selnica na sustav Zagorskog vodovoda – pobrojao je Milički. 

Dodao je da, unatoč nesuglasicama po pitanju projekta Aglomeracije, Općina ima dobru suradnju sa Zagorskim vodovodom i Hrvatskim vodama, a kroz godinu dvije bi cijela općina trebala biti pokrivena javnom vodoopskrbom. 

– Veseli me i projekt širokopojasnog interneta. Nositelj projekta je Grad Donja Stubica, a očekuje se da bi uskoro trebala početi izgradnja. Tim će projektom internet doći do svake kuće u svakom naselju. Za sami centar još smo prošle godine s HT-om potpisali ugovor i oni ugrađuju optiku po centru – rekao je načelnik.  

Od ostalih komunalnih zahvata, Općina trenutno gradi 150 grobnih okvira na novom groblju. 

– Ti će radovi biti gotovi kroz dva do tri tjedna, kada će grobni okviri biti predani vlasnicima. Također, projektiramo i uređenje Zagrebačke ulice, odnosno pješačke zone i donjeg trga, a sve to u suradnji sa Svetištem i Konzervatorskim odjelom – otkrio je Milički. 

U plusu

Još jedan razlog za zadovoljstvo svakako je i višak koji je na kraju 2023. godine ostao u općinskoj kasi – gotovo milijun eura.

– To se dijelom akumuliralo iz povrata sredstava vezano na EU projekte. Komponentu koju je Općina trebala izdvojiti, a koja je bila par milijuna eura, prijavili smo na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i uspjeli smo dobili 50 posto. Nakon svih plaćenih troškova, obaveza za ustanove, udruge, dobavljače, ostvarili smo višak, koji nam sada daje vjetar u leđa i koji možemo investirati u projektiranja. Imamo projekte koji su već spremni i prijavljeni prema EU fondovima, a ako tu ne ostvarimo sredstva, morat ćemo ih sami financirati. To je puno lakše kada imate zalihu, tako da doista možemo biti zadovoljni s proteklom godinom – istaknuo je prvi čovjek Općine.  

Puno je projekata realizirano proteklih godina, među ostalima i oni koji se tiču demografije i turizma. 

– Ulogu načelnika preuzeo sam 2013. godine. Tada nismo imali ni metar kvadratni zemljišta, a postojale su svima jasne potrebe – prije svega vrtić, koji nije imao dovoljno kapaciteta te groblje na kojem nije bilo grobnih mjesta. Također, mrtvačnica koju smo imali bila je jedna od najgorih u Hrvatskoj. Osnovne stvari nam nisu funkcionirale i od toga smo morali krenuti. Ipak, sve smo to uspjeli realizirati. Nismo išli na točkaste projekte proširenja, nadogradnje, već smo sve gradili iznova, a to pak ne bi bilo moguće bez sredstava Europske unije. Također, na velikom poslu zahvaljujem i cijelom svom timu i vanjskim suradnicima. Otkupili smo zemljište od 100.000 kvadrata gdje će se, uz vrtić, graditi novi objekti u toj zoni javne društvene namjene. U planu je interpretacijski centar drvenih igračaka i licitara, nova osnovna škola s trodijelnom sportskom dvoranom i igralište, koje ćemo tamo preseliti s ruba crkve na otvorenom. Na taj smo način zaštitili sami centar Marije Bistrice od nepredvidivih gradnji. Vizura mjesta ostaje čista, s obilaznice se vidi Svetište, a uz obilaznicu ćemo smjestiti sadržaje za koje nema smisla da se nalaze uz samu crkvu na otvorenom – obrazložio je načelnik Milički. 

Spomenuti Interpretacijski centar bit će dodatni sadržaj ponude Marije Bistrice u kojem će se promovirati tradicijski obrti i zanati pod zaštitom UNESCo-a, a gdje će posjetitelji moći i upoznati povijest tih zanata. Što se pak tiče nove osnovne škole, napravljena je analiza postojećeg stanja, koja pokazuje da se postojeća škola ne može širiti na sadašnjoj lokaciji. 

‘Trebamo novu školu’

– Moram reći i da naša škola, koja je u samom centru svetišta, nije obnavljana. Na mnogima se radila energetska obnova, a mi smo stalno ‘na čekanju’. Na krovu su još salonitne ploče. Profesori i nastavnici su izvrsni, nagrade koje naši učenici osvajaju na županijskim i nacionalnom natjecanjima pokazuju da imamo velike kapacitete, samo nemamo adekvatnu zgradu. No, plan je za cijelu Hrvatsku jednosmjenska nastava, a sada je na nama red da lobiramo u nadležnom ministarstvu da nam se dozvoli izgradnja nove škole za koju je zemljište osigurano i mi ćemo ga bez problema darovati osnivaču, Krapinsko – zagorskoj županiji, za izgradnju škole. Jedan dio sredstava imali bismo osiguran iz programa jednosmjenskog rada, a preostali dio sredstava morali bismo sami pribaviti i dat ćemo sve od sebe da to realiziramo – govori načelnik.  

Uz školu bi se gradila i trodijelna sportska dvorana, a u toj zoni, uz vrtić, školu i dvoranu, gradio bi se i športsko – rekreacijski centar. 

– Tu ćemo izmjestiti nogometno igralište koje je sada uz crkvu na otvorenom, uz njega napraviti pomoćni teren, prostore za klubove, tribine, kafić s terasom, ali i dječje igralište i pump track poligon. U planu je i prometnica kroz tu zonu, ulaz i od strane INA-ine benzinske, a oko svega toga uređenje jedne lijepe velike šetnice, osvijetljene i s klupama – otkriva Milički. 

Velike probleme svim jedinicama lokalne samouprave zadaju mjesta u vrtićima kojih jednostavno – nema! Međutim, u Mariji Bistrici pristupilo se rješavanju tog gorućeg pitanja. Općina je od nadležnog ministarstva dobila pravo na gradnju tri paviljona, a plan je projekt dovršiti do veljače iduće godine.

– Tim projektom ćemo dobiti smještaj za još 75 djece, a također, Županija nam je u Područnoj školi Laz ustupila prostor za vrtić, odnosno za smještaj 20 djece. Uz tih 95 mjesta i postojećih 170, napokon ćemo imati slobodnih mjesta u vrtiću. Bit će tu i ušteda po pitanju sufinanciranja vrtića izvan Općine i gradu Zagrebu, gdje plaćamo visoku cijenu. No, i kad sve ovo završimo do kraja, ne razmišljamo o dizanju cijene za roditelje – govori Milički. 

Od ostalih većih projekata posebno je još istaknuo uređenje upravne zgrade nekadašnje Tehnomehanike. 

– To je zgrada od skoro 1000 kvadrata, za koju smo tražili načina kako ju obnoviti. Pojavili su se EU natječaji za ulaganja u kulturnu infrastrukturu, za ustanove koje su u vlasništvu ili su im osnivači jedinice lokalne samouprave, tako da će se u tu zgradu smjestiti naša knjižnica – najavio je Milički. 

arhiva

Općina će projekt prijaviti na dva natječaja, vrijednost je oko 2.000.000 eura, a sufinanciranje je 90 posto. 

– Bit će tu mogućnost za razne sadržaje. Osim knjižnice, bit će tu izložbeni prostor, čitaonica, zavičajna zbirka, mogućnost za dječje odjele, ali i za prostore udruga i taj projekt me jako veseli. S druge strane, još uvijek tražimo ozbiljnog investitora za poslovne hale Tehnomehanike – dodao je. 

Prometna povezanost

Marija Bistrica naše je najpoznatije nacionalno svetište. Samim time godišnje privlači na desetke tisuća vjernika i turista, stoga je izuzetno važno imati dobru prometnu povezanost. Naravno, ovdje se radi o pitanju izgradnje brze ceste od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice.

Proteklog smo tjedna na sjednici Vijeća donijeli odluku kojom dajemo naše nerazvrstane ceste bez naknade Hrvatskim cestama. Vjerujem da će do kraja godine imati građevinsku dozvolu. Kad se izgradi ta brza cesta, uz nju će se otvoriti jedna nova ogromna zona za širenje Marije Bistrice i u stambenom i u poslovnom smislu. Sigurno će to otvoriti i veći interes investitora vezano na poslovnu halu bivše Tehnomehanike. No, već se sada osjeća pozitivan val u Mariji Bistrici, ne samo vezano na općinske investicije, nego i privatne. Nakon Spara, postoji interes drugih trgovačkih lanaca za izgradnjom trgovina, tako da smo već u nekim pregovorima. Najavljuje se i izgradnja novih stanova, i to nakon 40 godina – otkriva načelnik.

Inače, Općina preko svojih mjera osigurava sredstva za kupnju, dogradnju ili izgradnju prve nekretnine mladim obiteljima, a prošle se godine prijavilo 15 – ak mladih obitelji. 

– To nas je baš razveselilo i polovica njih je doselila u Mariju Bistricu. Tu mjeru smo produžili ove godine i svake godine ćemo produžiti. Cilj nam je doseljavanje i da mladi mogu imati kvalitetan start. Marija Bistrica ide prema ozbiljnom usponu i u ovim teškim vremena s tom činjenicom možemo biti zadovoljni, jer idemo velikim koracima naprijed – govori Milički. 

Osim brze ceste od Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici, veliki problem je i državna cesta koja spaja te dvije općine i njihova središta. 

Ta nesretna cesta ni dan danas nema nogostup u cijeloj dužini, a svi znamo koliko pješaka dolazi iz smjera Zlatar Bistrice, koliko hodočasnika u većim ili manjim grupama koji se moraju kretati po cesti. Deset godina se borimo da posložimo tu cestu da bude sigurna. Ova Aglomeracija ju je totalno uništila i sad je najgora u okolici. No, Hrvatske ceste najavile su projektiranje rekonstrukcije te dionice i vjerujem da će se to dogoditi već iduće godine. Stavljat će se novi asfalt, potegnuti nogostup i urediti te osigurati autobusna stajališta.

Nema ‘praznog hoda’

Kako smo uvodno i napisali, veselo je tijekom ljetnih mjeseci u Mariji Bistrici zbog dobro poznatog ‘Ljeta u Mariji Bistrici’, manifestacije u sklopu koje se ujedno slavi Dan općine i blagdan Majke Božje Bistričke. Na bogatu ponudu izuzetno su ponosni, a načelnik kaže kako na području Marije Bistrice više nema praznog mjeseca u kojem nema događanja.

U sklopu ‘Ljeta u Mariji Bistrici’ koje je u tijeku ima puno događanja – kulturnih, zabavnih, sportskih – a kad to završi, već kreće ‘Advent’ koji nam je jako posjećen- Također, željeli bismo i da u njemu imamo više duhovnih elemenata. Sve sadržaje radimo u suradnji sa Svetištem, s kojima prilagođavamo sadržaje naših manifestacija i imamo izvrsnu suradnju, što me veseli – rekao je načelnik i pozvao sve da svakako navrate do Marije Bistrice. 

arhiva

Za kraj je svojim sumještanima i sumještankama poslao i poruku povodom Dana općine i blagdana Majke Božje Bistričke, njihove zaštitnice. 

– Bitan nam je ravnomjeran razvoj cijele općine, svih naselja što i provodimo. Zahvaljujem svima na suradnji, od svojih djelatnika, Mjesnih odbora, javnih institucija, Županije, ministarstava, Vlade RH i našeg Svetišta. Dobitnicima općinskih nagrada čestitam od srca i svima mještanima Općine Marija Bistrica čestitam Dan Općine i Župe Majke Božje Bistričke i neka nas blagoslovi i čuva naša Majka Božja Bistrička – poručio je na kraju načelnik Milički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba