Osigurano 13.300 eura za ukupno četiri mjere

Općina Lobor i ove godine pomaže mladim obiteljima da riješe svoje stambeno pitanje

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

Općina Lobor i ove godine nastavlja s raznim demografskim mjerama, pa je tako ponovno raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Za tu je namjenu Općina u svom proračunu osigurala 13.300 eura, a poziv se odnosi na četiri mjere.

Tako se sufinancira gradnja obiteljske kuće u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 4000 eura, te kupnja obiteljske kuće, odnosno stana, u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše do 4000 eura.

Nadalje, sufinanciraju se kamate stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine (stana ili obiteljske kuće) ili rekonstrukcije obiteljske kuće kojom se osigurava novi stambeni prostor, u iznosu do 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, odnosno u maksimalnom iznosu do 73 eura mjesečno za maksimalno pet godina otplate kredita.

Četvrta mjera odnosi se na financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a maksimalno u visini 2655 eura.

Korisnici mjera mogu biti mlade obitelj te jednoroditeljske obitelji i samohrani roditelji, pod uvjetom da već ne posjeduju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt koji je pogodan za stanovanje te da barem jedan od bračnih ili izvanbračnih partnera nije stariji od 40 godina.

Načelnica Lobora i saborska zastupnica Ljubica Jembrih pozvala je mlade obitelji da se jave na poziv.

– Mladim obiteljima želimo pomoći da riješe svoje stambeno pitanje, bilo da je riječ o gradnji kuće, kupnji ili adaptaciji kuće ili stana ili pak sufinanciranje kamata kredita. Vjerujem da svaka mlada obitelj u Loboru u jednoj od tih mjera može pronaći onu koja im najbolje odgovara, stoga ih pozivam da se jave na javni poziv – poručila je Jembrih.

Dodala je kako se svi detalji o javnom pozivu, kao i informacije o potrebnim obrascima, mogu pronaći na službenoj web stranici Općine, a rok za dostavu zahtjeva je 30. rujna ili do iskorištenosti raspoloživih sredstava.

Inače, ove mjere samo su dio demografske politike koju provodi Općina s ciljem zadržavanja mladih obitelji na svojem području, ali i stvaranja kvalitetnih uvjeta za doseljavanje mladih obitelji s drugih područja. Ovdje svakako treba izdvojiti izgradnju novog vrtića prije nekoliko godina, ali i skoro proširenje.

– U našem dječjem vrtiću po prvi puta je došlo do formiranja liste čekanja, što samo potvrđuje veliki interes roditelja te ispravnost odluke kada smo prije nekoliko godina krenuli u gradnju vrtića. Razumijemo važnu potrebu za pouzdanim i sigurnim mjestom za djecu te želimo istaknuti da ćemo u ovoj situaciji dodatno podržati roditelje čija djeca nisu trenutno upisana kod nas. Osigurat ćemo sufinanciranje za vanjske vrtiće i čuvanje djece kako bismo olakšali pronalazak adekvatnog rješenja za djecu dok se čeka mjesto u vrtiću u Loboru. Povjerenje roditelja nam je važno, i uz zajedničku podršku nastojat ćemo pronaći najbolja rješenja za sve dječje potrebe – poručila je načelnica Jembrih, dodajući da su ispunjeni svi uvjeti za dogradnju i proširenje vrtića te se uskoro očekuje početak dogradnje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba