Doznajte kako prepoznati ‘uljeze’

Objavljena brošura “Invazivne strane vrste u Krapinsko – zagorskoj županiji“

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

U sklopu projekta “OPREZ IAS – Kontrola populacija invazivnih stranih vrsta žljezdasti nedirak i prava svilenica u Krapinsko – zagorskoj županiji” izrađena je brošura “Invazivne strane vrste u Krapinsko – zagorskoj županiji“. U brošuri su opisane invazivne strane vrste koje su već široko rasprostranjene u KZŽ i za kojima je prepoznata potreba za edukaciju o njima. Osim toga, u brošuri su obrađene i teme poput putova unošenja i širenja te sprječavanje širenja i kontrola invazivnih stranih vrsta. Također, brošura pruža informacije o prijavi nalaza invazivnih stranih vrsta putem aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj.

Izrada edukativnih i informativnih materijala jedna je od aktivnosti projekta usmjerenih na jačanje svijesti javnosti o invazivnim stranim vrstama. Iako su štetni utjecaji žljezdastog nedirka i prave svilenice dobro poznati, ove se vrste i dalje često sade kao ukrasne ili medonosne biljke, što može biti posljedica nedovoljne informiranosti ili neznanja o njihovoj invazivnosti. Kako bi se povećala razina svijesti javnosti i dionika, unutar projekta osmišljene su i izrađene brošure koje imaju za cilj osvijestiti ljude o opasnostima i zabranama korištenja ovih dviju invazivnih stranih vrsta, te tako spriječiti njihovo daljnje namjerno unošenje.

Projekt financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u punom iznosu, a provodi ga Javna ustanova Zagorje zeleno od rujna 2023. do rujna 2027. godine.

Brošuru u elektronskom obliku možete preuzeti OVDJE

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba