GORNJE JESENJE: Hvalevrijedan projekt za osnovnoškolce

“Mi smo djeca ove Zemlje”

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Gornje Jesenje prošlog je mjeseca ponovno bilo pregršt znanja i veselja. U ponedjeljak, 3. lipnja, školu su posjetili učenici i učitelji Osnovne škole Johann Hoffmann – Platz iz Beča u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom ‘Mi smo djeca ove Zemlje’. Učitelji i učenici su u Gornjem Jesenju ostali do petka, 7. lipnja, a to je ujedno i druga mobilnost učitelja i učenika u Hrvatsku.

U projektu su sudjelovali učenici 4. razreda osnovne škole iz Beča i učenici 5. i 6. razreda OŠ Gornje Jesenje. Članovi Erasmus skupine su ravnatelj škole Radovan Cesarec, učiteljica njemačkog jezika Alexandra Krklec, učiteljica glazbene kulture Anita Habjanec, učiteljica kemije Marina Puljko Kulfa, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Maja Gregurić, pedagoginja Marija Šimag i vjeroučitelj Danijel Mežnarić.

Doček u Jesenju

Učenici su u školi pripremili prikladan doček i kratki program te su svi zajedno krenuli prema lovačkom domu ‘Kuna’ u Cerju Jesenjskom. Kod lovačkog doma su ih dočekali lovci, koji su učenicima i učiteljima pokazali hranilište za divlje svinje, način na koji se brinu za šumske životinje, a imali su i sreće uživo vidjeti divlju svinju koja je nekoliko puta pretrčala ispred njih.

Sljedeća aktivnost bila je isplanirana u Radoboju, gdje su svi zajedno posjetili muzej ‘Radboa’. Po završetku razgledavanja muzeja, učenici su naučili kako pravilno brinuti o kukcima te kako izraditi hotel za kukce. Jedan izrađeni hotel su učenici iz Beča odnijeli sa sobom da ga postave u blizini škole, a drugi su zagorski učenici donijeli u školu kako bi ga postavili u školski vrt. Dan je završen zajedničkim druženjem kod planinarskog doma u Radoboju gdje su gosti bili smješteni.

Odlazak na Krk

U utorak ujutro autobusom se krenulo prema otoku Krku. Putem su učenici i učitelji otišli u posjet u Osnovnu školu Kraljevica kako bi predstavili svoj projekt, ispričali im na koji način pravilno razdvajaju otpad te saznali kako to oni rade. Nakon razmjene iskustava i pregršt novih informacija, učenici OŠ Gornje Jesenje otpjevali su himnu svojeg projekta te je svaki učenik dobio medalju kao pravi prijatelj prirode i okoliša. Iz Kraljevice su nastavili put na Krk, gdje su u gradu Krku posjetili Tropski akvarij i Akvarij terarij.

Očarala ih je raznolikost mora, morskog dna, riba i školjaka koje su imali prilike vidjeti. Posjet gradu Krku ne bi bio potpun bez šetnje gradom i razgledavanja predivne gradske jezgre. U Baškoj su prošetali plažom, isprobali morsku vodu i uzeli uzorak vode za planiranu analizu idućeg dana. Potom su stali na Jurandvoru i posjetili crkvu svete Lucije te obnovili svoje znanje o Bašćanskoj ploči. Za kraj drugog dana, puni dojmova smjestili su se u hotel Delfin u Omišlju na otoku Krku.

Treći dan počeo je vožnjom trajektom s otoka Krka na otok Cres te posjetom Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu. Osim što su naučili sve o tome gdje bjeloglavi supovi obitavaju, čime se hrane i zašto su zaštićeni, učenici i učitelji vidjeli su dva bjeloglava supa koja su u Centru na oporavku. Uslijedio je posjet Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. Uživali su u razgledavanju vrlo kreativnog muzeja i u priči otkrivanja kipa Apoksiomena u Lošinju. Treći dan su u planu imali još jednu aktivnost, radionicu analize kvalitete morske vode, pa su se žurili vratiti u Omišalj do hotela. Radionicu je vodila učiteljica kemije Marina Puljko Kulfa. Učenici su vješto pomagali i pažljivo slušali te slijedili upute učiteljice. Mjerili su pH vode, njezinu temperaturu i nitrite. Usporedili su uzorke morske vode iz Baške i Omišlja te sretni zaključili da je more čisto i sigurno za kupanje.

Četvrti dan su ujutro krenuli iz Omišlja te stali u Zagrebu. Razgledali su Gornji grad pod stručnim vodstvom, a sve je vješto, kao i kod svih posjeta, na njemački jezik prevodila učiteljica njemačkog jezika Alexandra Krklec. Prije povratka u Zagorje, posjetili su i Zoološki vrt i park Maksimir. Umorni i puni dojmova vratili su se kućama. Petak je ujedno bio i zadnji dan druženja te oproštaj od prijatelja iz Beča. Ovaj put su za oproštaj Bečani pripremili tradicionalni austrijski ples. Ova mobilnost bila je ispunjena mnogim aktivnostima, putovanjima autobusom i trajektom. Prepuni novog znanja i s pregršt dojmova, učenici i učitelji vratili su se u školu u Gornjem Jesenju i nestrpljivo iščekuju odlazak na drugu mobilnost k prijateljima u Beč.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba