Župani Kolar i Posavec i gradonačelnik Tomašević održali konferenciju o državnom preuzimanju općih bolnica

“Mi bi pojedinačno bolje upravljali svojim bolnicama od vlade i ministarstva”

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, župan Željko Kolar i međimurski župan Matija Posavec u četvrtak su na Markovom trgu u Zagrebu održali konferenciju za medije na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama.

Župan Kolar podsjetio je kako su Krapinsko – zagorska i Međimurska županija te Grad Zagreb Ustavnom sudu podnijeli zahtjev o ocjeni suglasnosti novog zakona kojim država preuzima osnivačka prava nad općim bolnicama. 

– Mi smo prije nekoliko dana, nakon otprilike sedam i pol mjeseci, od Ustavnog suda dobili da se očitujemo o našem zahtjevu i to prvenstveno vezano za financijsku stranu. Radi se o dijelu našeg sufinanciranja i financiranja općih bolnica od 2015. do kraja 2023. godine. Odgovor smo pripremili i danas ćemo ga predati, svatko za sebe. To njihovo traženje tumačimo na način da Ustavni sud u našem zahtjevu za ocjenu ustavnosti vidi ispravne elemente te zbog toga očekujemo pozitivan odgovor – istaknuo je župan Kolar te posebno naglasio kako se Krapinsko – zagorska županija bila i kreditno zadužila za izgradnju nove bolnice, koja je dugo vremena bila jedina nova bolnica u Hrvatskoj. 

– Mi smo taj kredit isplatili 2021. godine. Kasnije su kredite za nove bolnice digli i drugi, a sad kad je država preuzela osnivačka prava onda je automatski preuzela i obvezu vraćanja krediti zbog čega ispada da nismo svi u istoj poziciji – rekao je župan Kolar.

‘Trebamo održivi sustav’

– Mi prvenstveno ni ne govorimo o novcu, govorimo o radu i poslovanju bolnica i kvaliteti pružanju njihovih usluga. Govorili smo da izmjena osnivača neće promijeniti stanje u bolnicama, što se može jasno vidjeti na primjeru Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. U prvih šest mjeseci 2023. godine ona je bila u minusu 500.000 eura, dok je danas u minusu 3 milijuna eura, odnosno 500.000 eura mjesečno. Zašto? Pa zato što su plaće u prosjeku rasle 40 posto, što mi pozdravljamo, ali u isto vrijeme limit je rastao 10 posto. Limit koji se isplaćuje bolnicama ne pokriva ni plaće, a gdje su još materijalno troškovi, medicinska oprema i plaćanje režija. Znači svakome je jasno da je ovakav sustav neodrživ. Trebamo posložiti stvari, stvoriti financijski održiv sustav i onda sam uvjeren da ćemo mi pojedinačno bolje upravljati sa svojim bolnicama nego što bi to radila vlada ili ministarstvo s jednog mjesta. U krajnjoj liniji to smo pokazali svaki put kad smo preuzimali poslove od države, a uostalom najveća sveučilišna bolnica u Americi se odlučila javiti na natječaj koji smo mi raspisali i investirati u Zabok. Da je tamošnjom bolnicom tad upravljala država, ne bi bilo teoretske šanse da ta investicija dođe u Zabok – poručio je župan Kolar.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako Ustavni sud još uvijek nije donio odluku, iako je zahtjev podnijet još u listopadu. 

– Sad imamo jednu paradoksalnu situaciju, status quo, jer se država već upisala u registar Trgovačkog suda kao osnivač bolnice Sveti duh. No, mi i dalje imamo vijeće koje je birano primarno od strane Grada Zagreba i situaciju gdje se Sveti duh nalazi u proračunu i države i Grada Zagreba. Razumijemo potrebe uštede i racionalnog upravljanja bolnicama. Mi smo od početka bili spremni na objedinjenu javnu nabavu koja se može izvesti bez obzira tko je osnivač. Za to nije bilo potrebno mijenjati zakon i oduzimati osnivačka prava županijama. Mi smo i dalje na to spremni – rekao je gradonačelnik Tomašević i naglasio kako, zbog dopuna koje je Ustavni sud tražio, vezano na financijska ulaganja Grada, odnosno županija, u sporne bolnice, vjeruje da će Ustavni sud što prije donijeti odluku. 

– Mi smo od 2015. do 2023. uložili 100 milijuna eura. Od toga je 65 milijuna plaćeno, a 35 je uloženo u kapitalna ulaganja koja se tek trebaju otplatiti u sljedećih deset godina. Nadamo se što skorašnjoj odluci, jer ovakav status nije dobar ni za županije, ni državu, ni pacijente ni zaposlenike. Smatramo i dalje da je naš zahtjev opravdan i da je taj zakon protivan Ustavu – naglasio je Tomašević.

‘Ovo nas usporava’

Da je upozoravao kako je ovo loš potez, istaknuo je ovom prilikom i župan Posavec.

– Prije godinu dana rekao sam da ovo neće biti dobro, ni korisno, da je ovo loš potez, i volio bih da sam u krivu. Međutim, kako stvari stoje danas, očito je da sam bio u pravu, jer se u ovih šest mjeseci nije dogodilo ništa, što bi pokazalo da može biti bolje – upozorio je Posavec, dodavši kako je Vlada RH u četvrtak donijela Odluku kojom dodatnih 80 milijuna eura usmjerava prema zdravstvenim ustanovama za sanaciju dugova bolnica prema ljekarnama. 

– Od tih 80 milijuna eura, 60 milijuna odlazi na kliničke bolničke centre koji su uvijek i bili u ingerenciji države, a 20 milijuna eura na sve druge opće i županijske bolnice. Toliko o tome, tko zapravo stvara te dugove – poručio je Posavec i pozvao Ustavni sud RH da konačno donese odluku je li taj Zakon u skladu s Ustavom i svim dokumentima i pravilnicima, da na temelju te odluke bolnički sustav može dalje normalno funkcionirati. 

– Nama u Međimurskoj županiji je upravo zbog tog preuzimanja osnivačkih prava usporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav. Konkretno, želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva koje sada formalno mora dati suglasnost na to, ne želi je dati – rekao je međimurski župan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba