Sudski spor je trajao čak pet godina

BMW-om na autocesti udario lisicu, HAC mu mora isplatiti ludu cifru

Objavljeno: 05.07.2024. zagorjeinternational

Trgovački sud u Zagrebu presudio je da Hrvatske autoceste (HAC) u sporu s njemačkim osiguravateljem Allianzom moraju isplatiti 12.865 eura naknade štete od naleta na lisicu na autocesti A3 te platiti 11.650 naknade za parnične troškove, ukupno 24.515 eura.

Detalji presude

Petogodišnji spor uslijedio je nakon što je osiguranik Allianza svojim BMW-om u rujnu 2019. na autocesti udario u lisicu koja je izletjela na kolnik te je, kako se u presudi navodi, udarac u lisicu bio neizbježan. U naletu je nastala znatna imovinska šteta i vozilo više nije bilo u voznom stanju te je za popravak BMW-a osiguravatelj isplatio 12.865 eura, piše Jutarnji list.

Stoga je Allianz podnio tužbu ističući da je HAC dužan, prema Zakonu o cestama, održavati autoceste u stanju pogodnom za prometovanje, a kako je lisica dospjela na kolnik autoceste, očito je da nije tako postupio, zaključujući da za štetu nastalu naletom vozila na javnoj cesti na divljač HAC odgovara po osnovi krivnje.

S druge strane, odvjetnici HAC-a osporavali su, prije svega, uzročno posljedične veze između HAC-ova postupanja i prometne nezgode navodeći kako je njihova ophodarska služba tog dana u cijelosti postupila u skladu s pravilima struke i propisima. Isticali su i da je duž autoceste postavljena žičana ograda kako bi se spriječio ulazak životinja te da pregledom ograde nisu utvrđena nikakva oštećenja koja bi omogućila prolazak divljih životinja na kolnik, a niti su prije navedene nezgode zaprimljene dojave o njihovoj pojavi.

Trgovački sud u Zagrebu je u obrazloženju presude naveo da su lisice životinje u odnosu na koje se objektivno mogu poduzeti odgovarajuće mjere koje će spriječiti njihovo istrčavanje na kolnik autoceste. Prije svega potrebno je postaviti odgovarajuću ogradu, ističe se u presudi i zaključuje da je HAC dužan nadoknaditi štetu jer očito nije postupio na navedeni način pa se lisica našla na kolniku autoceste.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba