Vlada u prvo čitanje uputila u sabor prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva

Ukida se popis stanovništva 

Objavljeno: 04.07.2024. zagorjeinternational

Vlada je u prvo čitanje s današnje sjednice uputila u sabor prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za provođenjem popisa stanovništva, a u Registar će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od lipnja 2026, donosi Index.hr.

– Novi Zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna – rekao je premijer Andrej Plenković. 

Središnji registar stanovništva bit će elektronički vođena službena evidencija u koju će se povezati podaci iz zasebnih evidencija i registara – iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela, a vodit će ga Ministarstvo financija, Porezna uprava.

– U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske kako bi, prvi put, bila ustrojena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske – objasnio je ministar financija Marko Primorac.

Podaci koje će sadržavati odnose se na broj i prostorni raspored stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima te podatke o srodstvu i o kućanstvima. Ti će se podaci, koji će svi biti ne jednom mjestu, koristiti za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, provođenje statističkih, društvenih, ekonomskih i drugih istraživanja, obradu podataka za koju postoji pravna osnova te za učinkovito vođenje upravnih, poreznih i drugih postupaka.

Sredstva za provedbu Zakona osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 12,8 milijuna eura bez PDV-a, a Primorac eje dodao da će se Registar ustrojavati postupno tijekom 2025. godine. Njegova puna primjena očekuje se od 1. lipnja 2026.

– Ističem tu i vođenje jedinstvene elektroničke evidencije rada i evidencije neaktivnih osoba, prije svega radi lakšeg otkrivanja prekršitelja i suzbijana određenih pojavnih oblika neprijavljenog rada, potom ubrzavanje provedbe ostavinskih postupaka. Prema podacima iz Registra moći će se lakše utvrđivati nasljednici – dodao je još ministar. 

Također, dodajmo da će građani u svakom trenutku moći imati uvid u svoje osobne podatke i tražiti potvrde.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba