Stručnjak za oluje i uragane:

“Pucanje s raketama je kao da čovjeku s metastazama dajete čaj”

Objavljeno: 04.07.2024. zagorjeinternational

O uraganima, olujama i protuzračnoj obrani, Mojmira Pastorčić je sinoć u RTL Direktu razgovarala s atmosferskim fizičarem, profesorom Brankom Grisogonom.

Nismo u Hrvatskoj navikli na oluje koje u 20 minuta naprave nevjerojatnu štetu. U Bošnjacima sve izgleda kao ratna zona. Trebamo li se početi privikavati na to ‘novo normalno’?

– Nažalost, ima sve više energije u klimatskom sustavu, tako i u ovom dijelu Europe, odnosno u širem području Hrvatske. Oluje su sad jače i intenzivnije nego prije pedesetak godina. To je već dokazano za Mediteran i šire područje.

Je li tuča češća ili veća?

– Energetski je veća, odnosno jača. Ne mora biti češća jer je puno sitnih malih zrna, kao što je bilo prije i kad su rakete možda i nešto učinile… Sada su ta zrna progresivno sve veća i čine eksponencijalno jaču štetu. Lani je oboren rekord u Hrvatskoj od 13 centimetara promjera tuče za vrijeme superćelijskog kumulonimbusa 19. srpnja.

Vidjeli smo prizore uragana na Karibima koji juri prema Jamajci. Je li u Hrvatskoj moguć uragan?

– U principu nije zato što mi nemamo tako veliko otvoreno more, odnosno ocean tih visokih temperatura. Međutim, postoje bebe uragani u Mediteranu, a izgleda da postoje i male ćelije nad Jadranom, što smo mi počeli neslužbeno nazivati ‘Adicani’, događaju se na vrlo toplom moru u odnosu na okoliš.

Puno se razgovara o protuzračnoj obrani. Znanost je čvrsto protiv toga?

– Da, nije dovoljno znanstveno dokazano da to pomaže jer to utječe samo na jedan mali segment tih oblaka, a to je takozvana mikrofizika. Ali ne utječe na turbulenciju i ne utječe na srednji vjetar, ne utječe ni na razvijanje vrtložnih sati u tim oblacima. Raketa ne može ništa napraviti oko te vrtložnosti. Pucanje tih raketa vam je slično kao da date čovjeku koji ima metastaze antibiotik, jedan fini čaj i očekujete da ozdravi.

Je li problem i zagađenje okoliša zbog toga što se ispaljuje i koji je sadržaj?

– Svakako. Bilo koje ekstra onečišćenje kojeg mi proizvodimo je štetno. To je vrlo osjetljiva stvar i mi na nekim mjestima možemo proizvesti olujno nevrijeme i tuču gdje nismo planirali – zaključio je profesor Grisogono.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba