Riba ili hamburger? Razmislite što je bolje za vas

Evo koja je najbolja, a koja najgora hrana za srce

Objavljeno: 04.07.2024. zagorjeinternational

Uravnotežena prehrana utječe na zdravlje čitavog organizma, a time i na stanje srca. Mnoga moderna hrana previše je prerađena ili je naprosto fast food, što treba izbjegavati koliko je moguće, prenose 24sata.

Također, previše zasoljena ili pržena hrana s godinama sve više škodi srcu, stoga je treba zamijeniti nekim zdravim lokalnim namirnicama koje su dostupne.

Najbolja hrana za zdravlje srca

  • Masna riba (losos, skuša, sardina) – bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti
  • Orašasti plodovi (bademi, orasi) – sadrže zdrave masti, vlakna i proteine koji mogu smanjiti loš kolesterol
  • Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline) – bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca
  • Tamno lisnato povrće (kelj, špinat) – puno je vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka
  • Avokado – sadrži zdrave mononezasićene masti koje mogu smanjiti loš kolesterol i povećati dobar kolesterol
  • Cjelovite žitarice (zobena kaša, smeđa riža, kvinoja) – sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i održavanju zdrave težine
  • Maslinovo ulje – bogato mononezasićenim mastima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti
  • Sjemenke (lanene, suncokretove, chia) – izvor su omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidansa
  • Tamna čokolada (s visokim udjelom kakaa) – sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali treba je konzumirati umjereno
  • Mahunarke (grah, leća) – bogate su vlaknima, proteinima i antioksidansima te pomažu u smanjenju kolesterola i održavanju zdrave težine

Najgora hrana za zdravlje srca

  • Prerađeni mesni proizvodi (kobasice, hrenovke, slanina) – imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i soli te time povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Brza hrana (hamburger, pomfrit) – često je bogata zasićenim mastima, trans-mastima i soli
  • Slatkiši i deserti (kolači, keksi, bomboni) – sadrže visoke količine šećera i nezdravih masti, što može dovesti do debljanja i povećanog rizika od srčanih bolesti
  • Gazirana i zaslađena pića – imaju visok udio šećera koji može dovesti do debljanja, dijabetesa i povećanog rizika od srčanih bolesti
  • Bijeli kruh i rafinirani ugljikohidrati – nedostatak vlakana i visok glikemijski indeks mogu povećati rizik od srčanih bolesti
  • Pržena hrana – sadrži trans-masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Soljene grickalice (čips, krekeri) – imaju visok udio soli, što može povećati krvni tlak i rizik od srčanih bolesti
  • Margarini i namazi – imaju trans-masti koje povećavaju loš kolesterol i smanjuju dobar kolesterol
  • Konzervirane juhe i prerađena hrana s visokim udjelom soli – prekomjeran unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka
  • Masni mliječni proizvodi (punomasno mlijeko, maslac, vrhnje) – imaju visok udio zasićenih masti što može povećati rizik od srčanih bolesti

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba