Hrvatska dobiva najveće privatno sveučilište na kojem će studirati gotovo 2800 studenata

POČEO PROCES SPAJANJA: Algebra i Bernays ujedinjuju se u novo Sveučilište Algebra Bernays

Objavljeno: 03.07.2024. zagorjeinternational

Potpisivanjem memoranduma počeo je proces spajanja Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Edward Bernays. Potpisali su ga osnivači i čelnici navedenih ustanova, a buduća ustanova naziva “Sveučilište Algebra Bernays“ koja će nastati u idućoj akademskoj godini bit će najveće privatno sveučilište u Hrvatskoj na kojem će studirati gotovo 2800 studenata na 28 studijskih programa te će zapošljavati 250 djelatnika iz redova nastavnog i nenastavnog osoblja. 

Proces spajanja trajat će nekoliko mjeseci, a završetak je planiran za posljednji kvartal ove godine.

Koncept udruživanja

Koncept udruživanja podrazumijeva razmjenu vlasničkih udjela između osnivača i spajanje dva visoka učilišta u jedno čiji naziv simbolizira udruživanje, kontinuitet najboljih praksi obje ustanove i dodanu vrijednost koju će stvoriti brojne zajedničke inicijative i projekti koji će uslijediti po završetku udruživanja. 

Dužnost rektora Sveučilišta Algebra Bernays obnašat će dosadašnji rektor Algebre izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, dosadašnji dekan Bernaysa izv. prof. dr. sc. Damir Jugo preuzima dužnost predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta. Osnivač i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović bit će dio upravljačke strukture nove grupacije koja će nastati ovim udruživanjem. 

– Algebra je nastala prije više od 25 godina u skromnoj sobi, s vizijom inovacija koje će rezultirati ponudom kvalitetnog obrazovanja. Uz iznimnu motivaciju i volju nas osnivača i podršku zaposlenika i suradnika koji su prepoznali i dijelili naše vrijednosti, danas je postala jedna od najvećih obrazovnih ustanova u zemlji, s više od 2.100 domaćih i stranih studenata i oko 15.000 polaznika kraćih edukacijskih programa godišnje. Tranzicijom u sveučilište i spajanjem s renomiranom ustanovom kakva je Veleučilište Edward Bernays činimo još jedan avangardni potez za unaprjeđenje sustava obrazovanja, kako u segmentu visokog obrazovanja, tako i u dijelu cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, specijalističkih i stručnih edukacija, kroz proširenje portfelja naših proizvoda i usluga – izjavio je predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković.

– Bernays je prije 11 godina nastao na entuzijazmu ponajboljih komunikacijskih stručnjaka današnjice u Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja komunikacijske struke u Hrvatskoj. Zajednička iskustva Algebre i Bernaysa u području visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kada se zbroje, idu prema početku petog desetljeća. To zajedničko iskustvo odlučili smo pretočiti u sinergiju koja će nam omogućiti da zajedno rastemo brže, efikasnije i da se širimo na područja znanosti i visokog obrazovanja na koja ne bismo mogli jedni bez drugih ili bi nam za to trebalo više vremena, a napose kada govorimo o poslijediplomskoj i doktorskoj razini. Na tom tragu je za očekivati da će se nakon formiranja Sveučilištu Algebra Bernays uskoro priključiti i neki od vodećih znanstvenika i stručnjaka u područjima u kojima je planirano širenje i razvoj novih studijskih programa i projekata – rekao je Mario Petrović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Edward Bernays.

Učinci ovog udruživanja bit će velika sinergija koja će rezultirati proširivanjem portfelja prijediplomskih i diplomskih studija, prožimanjem sadržaja postojećih studija te iskorakom u nova područja i polja znanosti posebno na poslijediplomskoj i diplomskoj razini obrazovanja. 

– Najava strateškog spajanja Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Edward Bernays označava veliki korak naprijed u našem zajedničkom cilju promicanja znanstvene izvrsnosti i povećanja produktivnosti u svim našim akademskim i istraživačkim aktivnostima. Spajanje Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Bernays temelji se na zajedničkoj viziji stvaranja inovativnog i dinamičnog obrazovnog okruženja koje potiče izvrsnost u znanosti, istraživanju i obrazovanju. Naš fokus na znanstvenu izvrsnost omogućit će još učinkovitije provođenje istraživačkih projekata te prijenos znanja i tehnologija u njihovu stvarnu primjenu u gospodarstvu. Sinergija naših znanstvenih timova otvorit će nove mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja i inovacije, te ćemo moći još aktivnije sudjelovati u međunarodnim znanstvenim mrežama i projektima – rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Niz novih studija

Plan je da se u idućih pet akademskih godina pokrene niz novih studija, projekata te programa obrazovanja odraslih i specijaliziranih MBA programa koji će zahvatiti znatno šira područja u odnosu na ona koja su Algebra i Bernays zauzimali samostalno.

– Stvaranje Sveučilišta Algebra Bernays sigurno će pridonijeti pozitivnim promjenama u hrvatskom visokom obrazovanju. Sinergija koju će udruživanje naših ustanova stvoriti omogućit će nam da iskoristimo baš svaku priliku da naše studije, projekte i programe obrazovanja učinimo još kvalitetnijim i suvremenijim, ali i da pokrenemo nove koje društvo i gospodarstvo trebaju. Kad s nekim dijeliš viziju kako obrazovanje treba izgledati, kao što je to slučaj s osnivačima Algebre i Bernaysa, lako je usuglasiti se oko većine detalja, spojiti dvije uspješne ustanove i stvoriti novo sveučilište koje donosi sjajne stvari našim studentima, zaposlenicima, suradnicima i svima onima koji će to tek postati – rekao je izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays.

Sveučilište Algebra Bernays djelovat će od 30. rujna 2024. u sveučilišnom kampusu u Zagrebu na adresi Gradišćanska ulica 24 u koji će preseliti dosadašnji Bernaysovi studijski programi, studenti, nastavnici i djelatnici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba