Najavljen Međunarodni folklorni festival, COFA

Od 7. do 12. srpnja atraktivne folklorne grupe iz pet zemalja predstavljaju svoje plesove i  tradiciju

Objavljeno: 03.07.2024. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu najavljeno je treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA koji će se održati na području Varaždinske županije u periodu od 7. do 12. srpnja ove godine. Program festivala te popratne aktivnosti najavili su idejna začetnica festivala Petra Golubar, zamjenik gradonačelnika Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković te Renata Skoko, županijska pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana. 

Program 

– Našoj vjernoj publici nastojimo svake godine ponuditi što atraktivnije folklorne grupe te im približiti folklornu baštinu iz čitavog svijeta. Ove ćemo godine ugostiti folklorne grupe s čak tri kontinenta, odnosno pet zemalja. Zasigurno one najatraktivnije bit će iz Perua i Indije, a tu su i naše europske snage, Bugarska, Njemačka i Švicarska te domaći KUD-ovi iz grada Varaždina te Varaždinske županije. Službeno otvorenje festivala bit će u nedjelju, 7. srpnja s početkom u 20.30, u dvorištu vile Bedeković, gdje će se predstaviti folklorne grupe iz gostujućih zemalja, te također i ovogodišnji programski partner festivala – Varaždinski folklorni ansambl – započela je najavu programa Golubar pa nastavila:

– Ponedjeljak 8. srpnja bit će rezerviran za koncert iznenađenja, s obzirom da ćemo od 20.30 kod vile Bedeković predstaviti krasan glazbeni projekt Folklorelektro. Dolazi nam ženski vokalni ansambl Zwizde iz Zagreba koji na vrlo zanimljiv način spaja tradicijske glazbene izričaje s elektroničkom glazbom. U ponedjeljak COFA počinje svoju folklornu avanturu u Maloj Subotici, gdje će domaćin biti KUD “Zvon”. Utorak smo posvetili našim najmlađim članovima i ljubiteljima tradicijske baštine. U 19 sati kod vile Bedeković održat će se cjelovečernji Dječji folklorni koncert “Folklorašić“ na kojem će sudjelovati KUD-ovi iz Varaždina, Varaždinske županije i Zagreba, a u srijedu COFA putuje u općinu Maruševec i grad Ludbreg. U Maruševcu će domaćin festivala biti KUD Klaruš, a u Ludbregu KUD Anka Ošpuh. U četvrtak selimo u Zabok, gdje će se također predstaviti sve folklorne grupe, a domaćin će biti FA Zabok, dok će se festival službeno zatvoriti u petak kod vile Bedeković u 20 sati. Svečani mimohod svih folklornih grupa možete pogledati u užem centru grada Varaždina, u petak od 11 do 13 sati – otkrila je Golubić.

 U Centru za mlade P4 bit će postavljena i izložba fotografija narodnih nošnji koja će biti otvorena u nedjelju u 17.30, a ostat će otvorena tijekom cijelog festivala. Za najmlađe će se svakodnevno organizirati radionice namijenjene djeci od 5 do 12 godina, a vodit će ih umjetnički voditelj Tim Hrvaćanin iz VFA. 

Zamjenik gradonačelnika Marković pohvalio je organizaciju festivala te pozvao sve građane da poprate zanimljive programe samog festivala.

– Festival COFA, osim što donosi raznolikost folklornih skupina iz Varaždinske i susjednih županija, ističe grad Varaždin kao kulturno središte koje privlači međunarodnu pažnju. Posebno me veseli što festival raste iz godine u godinu i donosi dodatne sadržaje, poput radionica koje pomažu u očuvanju i popularizaciji folklorne tradicije. Pozivam sve naše sugrađane da posjete vilu Bedeković, uživaju u bogatom programu festivala. Time, osim podrške očuvanju kulturne baštine, promoviramo Varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku – rekao je Marković.

U ime Varaždinske županije, generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg festivala nekoliko riječi rekla je pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

– Iznimno mi je drago da smo i ove godine domaćin, a i generalni pokrovitelj festivala COFA. Već treću godinu u kontinuitetu pratimo rad i aktivnosti onih koji su uključeni u organizaciju ovog festivala, pa koristim priliku da čestitam Petri na entuzijazmu i volji koje ulaže u organizaciju. Varaždinska županija je poznata po svojoj tradiciji, običajima, kulturi, prihvaćanju raznolikosti, a upravo je COFA dobra prilika da naši građani  upoznaju i druge kulture i običaje. Sigurna sam da će svi uživati u pjesmi i plesu te bogatoj koreografiji, a ljubitelji folklora će sasvim sigurno doći na svoje – zaključila je pročelnica Skoko.

Pokrovitelji su Grad Varaždin, Varaždinska županija kao generalni pokrovitelj, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO te veleposlanstvo republike Indije/veleposlanik Raj Kumar Srivastava. 

Programski sadržaj festivala besplatan je za sve posjetitelje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba