Hrvatski kapetan je bio optužen za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću

GOTOVO JE: DORH odustao od progona Modrića

Objavljeno: 03.07.2024. zagorjeinternational

Državno odvjetništvo odustalo je od progona Luke Modrića, optuženog za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku, javlja Jutarnji list. Državno odvjetništvo dvaput je dizalo optužnice protiv Modrića i Dejana Lovrena, a oba puta su ih odbacili zagrebački sudovi pa suđenja nije ni bilo.

Osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv hrvatskog kapetana nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao što je nedavno Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon.

Razloge za odustanak osječki su tužitelji našli u nedavnoj odluci protiv Lovrena u kojoj je zagrebački Županijski sud zaključio da je Lovrenov slučaj već presuđena stvar jer je optužnica protiv njega bila pravomoćno odbačena 2018. te bi mu se ponovljenim postupkom kršilo pravo da ne bude dvaput progonjen u istom slučaju. Tužiteljstvo je zaključilo da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji te bi i u slučaju Modrića optužnica također bila odbačena.

Detalji istrage

U istrazi su njihove izjave bile prilično inkriminirajuće za Mamića, no onda su tijekom glavne rasprave na sudu obojica iznijeli različite tvrdnje od onih koje su dali tijekom istrage, posebno Modrić, te su tako išli u korist Mamiću. Na suđenju je Modrić tvrdio da se ne može sjetiti onoga što je izjavio tužiteljima tijekom istrage. Modrić i Lovren nisu objasnili potpuni nesklad između njihovih svjedočenja u USKOK-u i na sudu. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, dok je suđenje Mamiću još trajalo, optužilo i Modrića i Lovrena za davanje lažnog iskaza. Obojica su ispitana kao osumnjičenici te su porekli djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja.

Bivši Modrićev odvjetnik Davor Radić, koji je s njim bio na ispitivanju u USKOK-u, rekao je da je Modrić rekao sve što je ondje ušlo u zapisnik te kako je taj zapisnik dva puta pročitao, potpisao se na svaku njegovu stranicu i rekao da nema primjedbi. Modrića su nakon toga preuzele odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić, koje su Radića prijavile Hrvatskoj odvjetničkoj komori zbog odavanja odvjetničke tajne. Komora je kasnije Radića oslobodila.

Modrić je uz ostalo rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz, dan tijekom istrage u kojemu je de facto teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik. Modrićeva odvjetnica Laura Valković kazala je da je zadovoljna odlukom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba