Robotaksijem je trebao upravljati čovjek s pomoću joysticka

Ekipa Mate Rimca priznala: Htjeli smo imati ‘wow’ efekt, no sve je ispalo pogrešno

Objavljeno: 03.07.2024. zagorjeinternational

Predstavljanje projekta robotaksija u Zagrebu pratili su brojni visoki uzvanici, ali i novinari iz cijelog svijeta. I dok su svi uzdisali nad idejom da se Zagrebom voze autonomnim vozilima i, poput premijera Plenkovića, hvalili udobnost sjedala, pojavilo se pitanje je li to vozilo zaista moglo ikoga voziti, piše Dnevnik.hr.

Kad je Mate Rimac tijekom prezentacije pozvao vozilo na pozornicu, ono se nije pomaknulo. Prvo je objašnjenje bilo da su nastupili tehnički problemi, nakon toga da je došlo do problema s kočnicama na prednjem kotaču, a ubrzo je na fotografijama uočena i osoba s nečim što je veoma nalikovalo na industrijski kontroler, takozvani joystick.

Vozilo nema ni pogon ni funkcionalne senzore?!

Pojavilo se pitanje je li to vozilo uopće bilo spremno da se samostalno doveze na pozornicu. Nakon inicijalne šutnje iz Vernea, tvrtke u kojoj je Mate Rimac suosnivač i koja je proteklih godina radila na projektu robotaksija, sam je Rimac objavio video u kojem pokazuje kako bi cijela stvar trebala funkcionirati. No i dalje se nisu razjasnile stvari oko situacije na predstavljanju.

Ipak, sad su glavni izvršni direktor Vernea Marko Pejković te suosnivač i glavni direktor dizajna u Verneu Adrian Mudri u razgovoru za 24sata priznali da je čovjek iza kulisa trebao upravljati vozilom, kako bi ono moglo sigurno doći na pozornicu. Otkrili su i da dotično vozilo nema ni pogon ni funkcionalne senzore, odnosno da je bilo pripremljeno samo za šou. Da se dovede na pozornicu i da bi ga se moglo pokazati u dolasku i odlasku s pozornice, rekli su te priznali da su zeznuli.

– Htjeli smo imati ‘wow’ efekt na pogrešan način – naglasili su.

U prijevodu, Rimčevo ceremonijalno naručivanje robotaksija aplikacijom nije imalo nikakve veze sa samim dolaskom vozila na pozornicu. Znači, niti je radila aplikacija, niti vozilo. Svime je trebao upravljati čovjek. Podsjetimo, Project 3 Mobility (sad Verne) dobio je gotovo 180 milijuna eura europskog novca za razvoj tog projekta, kojim su se prvi robotaksiji na zagrebačkim ulicama trebali pojaviti ove godine. Rokovi su probijeni, a Rimac je na prezentaciji rekao kako ciljaju 2026. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba