Na kraju je sve sretno završilo

AH, ČESI I BIOKOVO: Mladi par se izgubio, HGSS-ovci ih spasili po mraku i vjetru

Objavljeno: 03.07.2024. zagorjeinternational

Pripadnici HGSS-a spasili su dvoje čeških turista koji su odlučili planinariti na Biokovu, ali su izgubili orijentaciju. Mladić i djevojka, oboje 21-godišnjaci, uputili su sinoć u 21:40 poziv upomoć.

– Upustili su se u avanturu istraživanja naših planina, ali brzo su shvatili koliko priroda može biti nepredvidiva i opasna. Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju – priopćili su iz HGSS-ove Stanice Makarska.

Prva ekipa HGSS-ovaca krenula je u akciju u 22:10. Trebalo im je manje od dva sata da savladaju visinsku razliku od 800 metara. Prvi tim je do unesrećenih stigao u 0:20. Napominju kako je akcija bila složena zbog terena izrazito teškog za kretanje i staza koje su bile teško vidljive u mraku, prenosi Index.

– Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova, a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju. Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine. Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu. Ovim putem želimo izraziti zahvalnost Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj, na potpori koju nam je pružio u posljednjim spasilačkim akcijama kao i uvažavanju i vrednovanju našeg spasilačkog rada – naglašavaju iz HGSS-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba