Predstavljena su dva modela

VOJNI ROK: Plaća od 900 eura, prednost pri zapošljavanju i radni staž? Ovo su svi detalji

Objavljeno: 02.07.2024. zagorjeinternational

Uvođenje vojnog roka stalna je tema u Hrvatskoj, a kako prenosi Poslovni.hr, MORH je predstavio dva modela. U planu je uvođenje jednog modela od dva i drugog od tri mjeseca trajanja. Evo kako će izgledati vojni rok.

– U tih tri ili dva mjeseca dobit će samo temeljne vojničke vještine i dužnost strijelca. Naučit će rukovati s pješačkim naoružanjem, dugim i kratkim, kao i temeljne vještine kretanja na bojištu, ponašanja u vojnoj organizaciji i vojnom ustroju – rekao je ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u MORH-u Ivan Jušić.

Vojni rok će biti plaćen?

Neslužbeno se može čuti i mogućnost da vojni rok bude plaćen oko 900 eura na mjesec. Razmišlja se i da onima koji ga odsluže on uđe u radni staž, kao i da bude prednost pri zapošljavanju. Model bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti, ali i predsjedniku Milanoviću. Odluka o modelu na kraju će biti politička, a podrška bi mogla biti i šira od samo vladajuće većine.

Baš iz tog razloga bit će nužno odrediti i nultu generaciju s kojom će sve krenuti. Svake godine u Hrvatskoj oko 18.000 mladića napuni 18 godina. No, ne bi svi bili pozivani. Kao i do sada, postojat će priziv savjesti.

– Svi oni koji upišu fakultete imat će pravo na odgodu služenja, s tim da će se odrediti maksimalna granica koliko mogu odgađati svoje temeljno vojno osposobljavanje. Oni koji su u inozemstvu ili imaju bilo kakvih drugih problema, moći će dobit odgodu – zaključio je Jušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba