Veselo i živo, u duhu tradicije

Ovog vikenda u Jalžabetu se održavaju 25. Šlingani dani

Objavljeno: 02.07.2024. zagorjeinternational

Ovog vikenda u općini Jalžabet se održava manifestacija Šlingani dani, a ovogodišnje izdanje bit će 25. po redu. 

Manifestacija je to koja okuplja folklorne skupine iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve s ciljem prezentacije što većeg broja autohtonih običaja iz cijele Hrvatske. 

Ove godine na manifestaciji sudjeluju kulturno umjetnička društva Fa “Megdan” – Bogdanci – Sjeverna Makedonija, Izvorno folklorno društvo Paklarevo – Travnik – Bosna i Hercegovina, KUD “Ivan Kapistran Adamović” Čepin, KUD “Fiolica” Orehovica, KUD Folklorna grupa Dječji vrtić “Potočić” Jalžabet, KUD “Horvatska” Velika Horvatska i KUD “Elizabeta” Jalžabet. 

Program počinje u petak u 19 sati predstavljanjem KUD-a Fa “Megdan” Bogdanci iz Sjeverne Makedonije, a zatim u 20 sati počinje zabavni program najprije uz TS ‘Skandali’, a potom u 22 sata slijedi nastup Danijele Martinović, nakon kojeg, od ponoći, na pozornicu opet stupa TS ‘Skandali’. 

Program se u subotu nastavlja u 16 sati dolaskom folklornih skupina u Jalžabet, u 16.30 slijedi prijem predstavnika gostujućih društava kod čelništva Općine Jalžabet, a u 17 sati počinje mimohod ulicama Jalžabeta. Svečano otvorenje Šlinganih dana predviđeno je u 18.30 sati, a kulturno umjetnički program kreće u 18.45 sati. 

Na dan manifestacije planirano je da se u sklopu Šlinganih dana održava prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači kakvi su se nekad spremali u tom kraju. Na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet, Udruga umirovljenika općine Jalžabet, LD ‘Trčka’ Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze.

Pokrovitelj manifestacije je Općina Jalžabet. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba