FOTO: U jučerašnjem nevremenu najteže stradao istok zemlje. Prizori su strašni

MINISTAR DABRO: Srbija i BiH koristile su rakete, ishod je bio isti kao kod nas

Objavljeno: 02.07.2024. zagorjeinternational

U snažnom nevremenu koje je jučer zahvatilo kontinentalni dio Hrvatske najteže je stradao istok zemlje. U Bošnjacima je pala tuča veličine teniskih loptica koja je doslovno uništila krovove i pročelja kuća. Teško su oštećeni i brojni automobili, uništeni su plastenici, a šteta na poljoprivredi je stopostotna.

Načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić opisao je katastrofu koja ih je jučer zadesila.

– Sinoć oko 19.30 općinu Bošnjake zadesila je velika prirodna nepogoda. Padala je tuča bez kiše na cijelom području općine pola sata veličine teniske loptice. Poljoprivredni usjevi su 100 postotno uništeni. Žetva žita i ječma je završena i to je jedino pozitivno što se tiče općine – rekao je Juzbašić za HRT.

Elementarna nepogoda 

Stradali su brojni objekti.

– Najpotrebniji nam je crijep. Oformili smo komisije s građevinskim stručnjacima da sve napravimo pravno. Angažirali smo i dron da snimi cijelu situaciju kako bi sve imali snimljeno i dokumentirano, da ne bude repova. Folije se već dijele. HEP je na terenu i povremeno će uključivati pojedine dijelove zbog smrtne ugroze ljudi jer su instalacije pokisle. Moramo biti jako oprezni – dodao je načelnik. 

Župan vukovarsko – srijemski sutra će proglasiti elementarnu nepogodu po sva tri kriterija.

Štete nakon nevremena su velike i u Brodsko – posavskoj županiji, a najgore su prošla mjesta zapadno od Slavonskog Broda sve do Nove Gradiške. Nastradali su krovovi, pročelja, kuće, automobili, ali i poljoprivreda. 

Načelnik Brodskog Stupnika Goran Jelinić rekao je kako su jutros komunicirali s nadležnima u Brodsko-posavskoj županiji i da idu u smjeru proglašenja elementarne nepogode.

– Ono što naši građani mogu očekivati je da ćemo mi poduzeti sve što je u našim mogućnostima da osiguramo mogućnost da oni budu obeštećeni – rekao je Jelinić. 

Posljedice je komentirao i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

– Ovaj tjedan imat ćemo Savjet za Slavoniju i Baranju gdje ćemo do tada od župana, gradonačelnika i načelnika jedinica područne lokalne samouprave imati informaciju o pričinjenoj šteti, stožeri civilne zaštite će nam pripremiti određene podatke i kada budemo sagledali visinu štete onda ćemo donijeti odluku – rekao je Bačić za HRT. 

Protugradna zaštita

Ministar poljoprivrede Josip Dabro obišao je najteže stradalo područje, općinu Bošnjaci, te pritom komentirao protugradnu zaštitu.

– Imao sam od noćas bezbroj poziva gdje poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane u smislu raketa. Tražio sam od Državnog hidrometeorološkog zavoda da mi dostave stanje lansirnih rampi, rekli su da su u lošem, devastiranom stanju. Čujemo da znanost kaže da rakete nemaju svrhu. Moje osobno mišljenje, a treba i uvažiti ljude koji žive na ovom prostoru – sva dozvoljena sredstva treba koristiti, makar da psihološki budu svjesni da su svi dali sve da se spriječi ovakvo olujno nevrijeme – izjavio je ministar, pa dodao da su Srbija i BiH koristile rakete:

– Ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje – vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda ili možemo uložiti u sprječavanje štete – rekao je Dabro i dodao da je uz potporu Županije i Vlade RH bitno što prije podnijeti zahtjeve i procjenu štete na stambenim, gospodarskim objektima i poljoprivrednim usjevima i staviti život u normalu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba