Prevaranti vrebaju na svakom koraku

Budite oprezni prilikom kupovine putem interneta! Mladić htio kupiti stroj pa ostao bez nekoliko stotina eura

Objavljeno: 02.07.2024. zagorjeinternational

Jučer je 24-godišnjak prijavio policiji kako je prije nekoliko dana preko interneta pronašao oglas o prodaji poljoprivrednog stroja, stupio u kontakt s prodavateljem i nakon toga uplatio novčani iznos prodavatelju preko internetskog bankarstva. Nakon uplate novca, osoba s kojom je komunicirao se više ne javlja, nije mu dostavljen poljoprivredni stroj, niti mu je vraćen novac. Mladić je oštećen za materijalnu štetu od više stotina eura.

Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtva. Pametno kupujte i zaštitite se od online prijevara, poručuju iz policije.

Savjeti za sigurnu internetsku kupnju:

  • Kupujte od pouzdanih internetskih prodavača i provjerite ocjene
  • Koristite kreditne kartice za online kupnju radi bolje zaštite
  • Dobro razmislite! Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije
  • Provjeravajte bankovni račun zbog sumnjivih aktivnosti

Kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu? Kako biste lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • Slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke
  • Lažni/kopirani izgled web stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima (najčešće se koriste internetski prevoditelji)
  • Jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice takozvani sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice)
  • Zahtjev za pristup internetskom bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena)
  • Također, jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme odnosi se na poruke/ponude za kupovinu putem web stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i s brojeva hrvatskih mreža

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba