SASTANAK S MINISTROM: Plenković se založio za zatočenog hrvatskog kapetana

“Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno te da Marku Bekavcu zajamče sigurnost”

Objavljeno: 01.07.2024. zagorjeinternational

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom i, kako je objavio na platformi X, založio za hrvatskog pomorca Marka Bekavca koji se nalazi u turskom zatvoru rekavši da Hrvatska očekuje da turska nadležna tijela “postupe pravedno u njegovom slučaju”, prenosi Fenix magazin

Plenković je u objavi naveo da je turskog ministra, koji sudjeluje na  konferenciji Dubrovnik forum, izvijestio o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj. 

– Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost. Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć – poručio je hrvatski premijer u objavi. 

Hrvatski pomorac Marko Bekavac se u turskom istražnom zatvoru nalazi od listopada prošle godine kada je policija na brodu turske kompanije koji je plovio pod panamskom zastavom našla 137 kilograma kokaina. Kao kapetana tog broda turske vlasti Bekavca smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za krijumčarenje droge. 

Bekavac odbacuje optužbe i tvrdi da je sam tražio da se pojača nadzor utovara broda u Kolumbiji. 

Prvo ročište u postupku turskih vlasti protiv 61-godišnjeg pomorca iz Splita i deset drugih pomoraca održano je 10. lipnja a drugo je zakazano za sredinu srpnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba