Berba medalja varaždinskih školaraca

“Kad se s europskog natjecanja vratiš s devet medalja, onda možeš reći da smo u samom vrhu”

Objavljeno: 01.07.2024. zagorjeinternational

Učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije koji su sudjelovali na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i smotrama, u Varaždinsku županiju vratili su se sa 101 osvojenom medaljom.

Upravo za njih, njihove mentore, roditelje i ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu i sport na čelu s pročelnikom Miroslavom Huđekom priredio prijem u Atriju Županijske palače.

101 razlog za ponos

Od otvorenja prve Googleove učionice budućnosti do Newtonove sobe, jedinih simulatora letenja i vožnje motornim vozilima kao i niz drugih ulaganja u obrazovanje, po tome će, između ostalog, ostati upamćena ova školska godina. A kad se govori o uspjesima varaždinskih učenika, važno je naglasiti da su oni ukupno osvojili 101 medalju na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama te time pružili 101 razlog za ponos.

Od 33 osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima i smotrama, deset je osvojenih u znanju, 13 u strukovnim zanimanjima, četiri u glazbi, jedno prvo mjesto u natjecanju školsko-sportskih društva te pet prvih mjesta u kategoriji učenika s teškoćama u razvoju. Ujedno, varaždinski učenici su na državnim natjecanjima i smotrama osvojili i 24 druga mjesta te 18 trećih. Na međunarodnim natjecanjima, od robotike, informatike i matematike, vratili su se s ukupno 13 zlatnih, četiri srebrne i devet brončanih medalja, nabrojao je župan Stričak istaknuvši kako Varaždinska županija 62 posto proračunskih sredstava izdvaja upravo za obrazovanje. Osim učenicima, župan se zahvalio i ravnateljima, mentorima, profesorima, nastavnicima, učiteljima, ali i roditeljima te svima onim koji vode brigu o učenicima na njihovom putu obrazovanja.

Učenik Pete osnovne škole Varaždin Matej Križanić osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike te brončanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

– Juniorska balkanska matematička olimpijada najkompetitivnije je natjecanje iz matematike za učenike osnovne škole. Konkurencija je bila iznimno jaka, tu sudjeluju najbolji matematičari iz različitih zemalja Europe i Azije – rekao je Matej, koji se nada kako će se matematikom i dalje baviti u životu, a odličnu podlogu za svoj napredak vidi u Centru izvrsnosti iz matematike koji pohađa i koji je, prema njegovim riječima, jedino mjesto gdje može s nekim sustavno raditi.

Nakon osvojenog četvrtog mjesta na međunarodnom natjecanju iz robotike u Južnoj Koreji, trećeg u Europi, te trećeg na svjetskom natjecanju, Franko Prikratki zlatom se ove godine okitio na RoboCup Junior Euro 2024. u Hannoveru, u kategoriji Soccer Light Weight Superteam Competition.

– Ovo je moje prvo mjesto osvojeno u Europi i baš sam ponosan na svoj uspjeh. U jako kratkom roku napravili smo izvrsne robote i radimo danonoćno. Izazov je izbalansirati svoje školske obveze i robotiku i gotovo cijelo svoje slobodno vrijeme koristim za hobi, ali ne žalim ni za čim, jer radim što volim i ostvarujem uspjehe gdje god dođem – samouvjereno je otkrio Franko.

Ponosan na uspjeh učenika je i mentor Ivica Kolarić, inače voditelj Centra izvrsnosti za robotiku.

– Kad se s europskog natjecanja vratiš s devet medalja (četiri zlatne, jednom srebrnom i četiri brončane medalje), onda možeš reći da smo u samom vrhu u Europi, a i u svijetu u području robotike, i to ne samo ove godine, već dugi niz godina. Mi na početku školske godine imamo 120 učenika s kojima radimo i nakon tri-četiri mjeseca ostanemo na 80-ak učenika i onda s njima dolazimo do tih najboljih rezultata. Ove godine smo osvojili 85 medalja, što je rekord svih rekorda. Ponosan sam da sam uspio s učenicima osvojiti 11 ‘Oskara znanja’ ove godine, dok je, recimo, Međimurska županija iz svih područja osvojila deset – rekao je Kolarić.

Inače, u prijem najboljih učenika okupljene je uveo Pjevački zbor starijeg uzrasta ‘Uršuline zvjezdice’ pod vodstvom Višeslava Jaklina, a koji je ove godine osvojio prvo mjesto i zlatnu plaketu na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, dok je samo događanje svojim muziciranjem uveličao i državni prvak na udaraljkama, učenik Glazbene škole u Varaždinu Andro Gotal.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba