Krovno udruženje europskih poljoprivrednika

HPK sudjelovala na godišnjoj skupštini Copa-Cogece u Bruxellesu

Objavljeno: 01.07.2024. zagorjeinternational

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je 27. i 28. lipnja u Bruxellesu na skupštini krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca na kojoj se raspravljalo o temama koje se odnose na strateški dijalog te budućnost ZPP-a. 

36 sastanaka

Od siječnja ove godine održano je 36 sastanaka s Komisijom vezano za Strateški dijalog. Ključne točke dijaloga i stajališta Copa-Cogeca su da je potrebno osigurati stabilnu poljoprivrednu proizvodnju pri čemu je ključna uloga proizvođača i zadruga. Nadalje, potrebno je uspostaviti pravedan vrijednosni lanac hrane, kao i osmisliti krizne mjere za zaštitu tržišta. Isto tako istaknuto je kako je važna mobilizacija privatnog i javnog kapitala u poljoprivredi, kao i razvoj novih tehnologija i poštena trgovina. Osim strateškog dijaloga i Zelenog plana, u raspravi su bile teme koje su se odnosile na rezultate EU izbora, transport životinja, napade divljih zvijeri, Zakonu o obnovi prirode, Zakon o upravljanju tlom, trgovini, uvozu ukrajinskih žitarica, uklanjanju ugljika i dr. priopćeno je iz HPK. 

Visoka radna skupina za EU politiku i inovacije provela je analizu Zelenog plana. Rezultate istraživanja prezentirao je direktor prof.dr.sc. Stefan Schepers. Naglasio je kako nije dobro što je Zeleni plan napravio toliko smjerova u gospodarstvu u isto vrijeme te kako metode nisu dobre, jer iste moraju biti primjenjive na kompleksnost poljoprivrede. Isto tako postoji veliki broj rupa kod ekonomskih podataka u okviru Zelenog plana, a ako nema objektivne analize, projekcija i različitih scenarija nije jasno kako se može očekivati adekvatna financijska i ekonomska projekcija za poljoprivredu. Također, istaknuo je da je Europska komisija pogriješila što je EU uključila uglavnom okolišne eksperte, a nije uključila ekonomske stručnjake odnosno što je dozvolila da se okolišni stručnjaci bave ekonomskim pitanjima Zaključio je kako se Vlade EU država moraju probuditi i realno sagledati stanje u poljoprivredi  i proizvodnji hrane žele li sačuvati ova strateški važan sektor.

Tijekom skupštine se raspravljalo i o stanju na tržištu poljoprivrednih roba u EU. Tako je istaknuto da Kina provodi istragu oko nepoštenih praksi vezano za uvoz svinjskog mesa i proizvode od svinjetine iz EU, a postoji mogućnost da uvedu carinske tarife, čime će najviše biti pogođene Nizozemska, Danska, Španjolska, Francuska, te Belgija. Kada je riječ o robama iz Ukrajine, istaknuto je kako je novi Ugovor s Ukrajinom stupio na snagu 6. lipnja 2024. i trajat će do 5. lipnja 2025. Nakon toga, EK se želi vratiti na Sporazum o pridruživanju kojim se žele revidirati pojedine odredbe radi daljnje liberalizacije. Stoga će biti važno pomno pratiti ove pregovore kako bi se osiguralo da trgovina s Ukrajinom ne našteti poljoprivrednom sektoru EU-a. U tu svrhu važno je imati dobro izgrađenu poziciju i potrebnu argumentaciju kako bi se institucije EU-a uvjerile u potrebu provedbe nekih ograničenja u trgovini s Ukrajinom, zaključak je skupštine Copa Cogeca.

Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u EU skupština je raspravljala i o izvještaju o stanju usjeva i proizvodnji. 

Za žitarice i uljarice, te niske ozime usjeve kasna proljetna sjetva će vjerojatno dovesti do niske razine uroda tijekom žetve, ako vremenski uvjeti ne budu savršeni u nadolazećim tjednima. Što se tiče voća i povrća, situacija se čini posebno zabrinjavajućom zbog kombinacije mraza, prekomjernih oborina (suša u mnogim regijama), visokog pritiska na prinose zbog bolesti, ali i sve snažnije konkurencije jeftinih roba iz uvoza posebice iz Maroka, Rusije i Bjelorusije. Sektor cvijeća i vina također je pogođen obilnim oborinama i mrazovima tijekom zime i proljeća. Za sektor stočarstva situacija je i dalje prilično pozitivna s dobrim tržišnim cijenama. Nasuprot drugim sektorima stočarstva, potražnja u sektoru peradi nastavlja trend rasta  s rastom potrošnje peradi po glavi stanovnika u EU koja je povećana tri posto u 2023. i mogla bi dodatno rasti za daljnjih dva posto u 2024. Što se tiče organskog sektora, čini se da se konačno počinje oporavljati u odnosu na protekle dvije godine jer je došlo do rasta cijena i veće potražnje u zadnja dva mjeseca.

Jednoglasno prihvaćeno 

Tijekom zajedničke skupštine članovi dviju europskih organizacija odlučili su imenovati Elli Tsiforou za voditeljicu zajedničkog Glavnog tajništva. Njezina je kandidatura jednoglasno prihvaćena zbog dugogodišnjeg poznavanja mehanizama EU i nacionalnih poljoprivrednih politika i organizacija. Elli Tsiforou će preuzeti svoje dužnosti u rujnu, te je postala prva žena na toj poziciji od osnutka Tajništva 1962. 

Predsjednici Copa i Cogeca, Christiane Lambert i Lennart Nilsson, ocijenili su da će Tsiforou  donijeti svoje osobne kvalitete, viziju poljoprivrede i svoje znanje o Copa-Cogeci, europskim institucijama te će snažno raditi na angažmanu s poljoprivrednicima i zadrugama na nacionalnoj razini. Elli Tsiforou dolazi u pravom trenutku, na početku novog političkog ciklusa u kojem će se poljoprivreda morati vratiti u središte javnih rasprava.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba