Nagla promjena vremena, pale se generatori

CRVENI METEOALARM: DHMZ uključio najveću razinu upozorenja, u ove dvije regije će biti najgore

Objavljeno: 01.07.2024. zagorjeinternational

Stigao je srpanj i Hrvatsku očekuje nagla promjena vremena. Nakon izrazito vrućeg vikenda, do promjene će prvo doći na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, dok bi u noći na sutra pljuskova moglo biti posvuda, prenosi Dnevnik.hr prognozu DHMZ-a.

DHMZ je za danas prvo upalio četiri narančasta meteoalarma za osječku, zagrebačku, riječku i dubrovačku regiju, no naknadno su upalili crveni meteoalarm za zagrebačku i osječku regiju, s tim da se u zagrebačkoj regiji nevrijeme očekuje već do 15 sati.

Predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko najavio je da se u 13:30 u Zagorju pale generatori koji će gorjeti pet sati.

Izbjegavajte putovanja koja nisu nužna

U osječkoj regiji, za koju je upaljen crveni meteoalarm, najavljeno je moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujni vjetar i tuču od 19 sati. Minimalna temperatura prelazit će 20 stupnjeva. Vjerojatne su rasprostranjene i snažne oluje te postoji opasnost od munja, tuče, bujica i olujnog vjetra.

– Treba očekivati prekide u prometu i u opskrbi energijom. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti – poručuju iz DHMZ-a.

I za zagrebačku regiju upaljen je crveni meteoalarm, pogoršanje vremena najavljeno je za već oko 15 sati. Velika je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme, a DHMZ upozorava na olujni vjetar i tuču te poziva građane da se zaštite od munja. Na riječkoj regiji do promjene vremena trebalo bi doći u večernjim satima, oko 21 sat. Kao i u Zagrebu i Osijeku, velika je vjerojatnost za lokalno grmljavinsko nevrijeme, prolazno olujni vjetar i tuču.

Narančasti meteoalarm upaljen je u dubrovačkoj regiji zbog visokih temperatura. Starije, bolesne i djecu DHMZ posebno upozorava na toplinski val jer će maksimalna temperatura prelaziti 32 stupnja. Izmjerene su niske vrijednosti UV zračenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba