Berba medalja na jakom natjecanju u Londonu

POTVRĐENO: Međimurje ima svjetski priznata vina!

Objavljeno: 29.06.2024. zagorjeinternational

Autentičan ambijent čakovečkog Starog grada Zrinskih bio je elegantna pozornica za promociju vrhunskih međimurskih vina, dobitnika Decantera 2024. Članovi Društva vinara i vinogradara Hortus Croatiae predstavili su čak 29 nagrađenih vina međimurskog vinogorja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu u Londonu, jednom od najuglednijih i najstrožih ocjenjivanja vina u svijetu.

Na natjecanje je bilo prijavljeno više od 18.000 vina iz pedesetak zemalja svijeta pa su jedna zlatna, 13 srebrnih i 15 brončanih medalja dokaz da Međimurje danas ravnopravno parira najpoznatijim vinskim regijama svijeta – francuskim, njemačkim i talijanskim. Istovremeno je Međimurje neusporedivo manje, što dodatno govori o uspjehu vinara sa sjevera.

Zlatno vino

Vino nagrađeno zlatom je Prestige Traminac vinarije St. Jerome, iz Svetog Jeronima u općini Štrigova.

– Dobro smo pazili i njegovali naše vino, a drugo, jako je važno podneblje u kojemu se sadi vinograd. Istina je da ne stignemo toliko proizvesti kolika je potražnja. Proizvodnja vina mukotrpan su rad i briga – rekao je Rudolf Kišiček iz vinarije St. Jerome.

Međimurcima je osobito drago, kako kaže i Robert Horvat, predsjednik Hortus Croatiae, da je najviše nagrada dobila njihova autohtona sorta pušipel, vino čijem su se brendiranju posebno posvetili i danas predstavlja prestižnu autohtonu marku međimurskog vinogorja. Najbolje ocijenjen pušipel, s velika 93 boda, što znači da su mu falila samo dva boda da bude zlatno, je Pušipel Classic 2023 OPG-a Kovač, veliko iznenađenje ovogodišnjih Decantera. Prvi su put nastupili na ocjenjivanju u Londonu i Međimurju te donijeli dvije medalje – uz ovu srebrnu, osvojili su i broncu za Chardonnay 2023.

– Jako nam je drago da smo se po prvi put pridružili našim vinarima i za autohtonu sortu pušipel dobili tako visoke ocjene, da je naš veliki rad i trud priznat u svijetu – kaže Stanko Kovač.

Najviše vinograda je u Štrigovi

Ukupno 29 Decantera dobili su vinari vinarija St. Jerome, OPG Kovač, Štampar, Cmrečnjak, Hažić, Dvanajščak Kozol, Jakopić, Kunčić, Horvat, Medenjak, Kerman, Kocijan i Preiner. Najviše međimurskih vinograda na području je općine Štrigova, čiji načelnik Stanislav Rebernik kaže da su ga preplavila dva osjećaja – Zahvalnost i ponos.

– Zahvalnost našim vinarima što rade kvalitetna vina koja se potvrđuju kroz Decantere i ponos jer se sve to odigrava u jednoj maloj sredini, koju vinogradarstvo desetljećima obilježava toliko da je najveća prepoznatljivost štrigovskog kraja i Gornjeg Međimurja – kaže Rebernik i podsjeća na skorašnje otvorenje Svjetskog centra pušipela.

Predsjednik Hortus Croatiae, Robert Horvat, kaže da dobivena priznanja nisu samo simbol izvrsnosti, već i potvrda predanosti, strasti i stručnosti u proizvodnji vina.

– Svaka boca vina predstavlja našu posvećenost kvaliteti i tradiciji, ali i našu spremnost na inovacije i iskorak prema budućnosti. Osvojiti Decanter nagrade u konkurenciji najboljih svjetskih vinara za nas vinare je neizmjerna čast i dokaz da smo na pravom putu. Ova priznanja su rezultat predanog rada i ljubavi prema vinogradu i vinu koja se prenosi s generacije u generaciju – zadovoljan je Horvat.

Veliki trud, entuzijazam i energija

Vinari su jedna od najvažnijih karika sve uspješnije međimurske turističke priče, koja se orijentira na održivo i zeleno. Gost prezenter Rene Bakalović je s direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom održao javni dijalog na tu temu, u kojem su se obojica složili da ne treba igrati na masovni, nego na ekskluzivni turizam s jakom enološko-gastronomskom ponudom.

Jednako misli i direktorica Hortus Croatiae Marina Srša, koja je istaknula je da su ovogodišnji Decanteri samo dokaz kontinuirane kvalitete međimurskih vina. Među uzvanicima su bili i međimurski župan Matija Posavec te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Župan Posavec je rekao kako je dovoljno vidjeti da je od 18.000 uzoraka, od kojih 600-tinjak iz Hrvatske, čak 29 Decantera stiglo u Međimurje.

– Na samo 460 hektara koji su pod vinogradima u Međimurju proizvode se vrhunska vina, a u njih je uložen jedan veliki trud, entuzijazam i energija – rekao je Posavec, dok je Ljerka Cividini istaknula da je sretna kad vinari izaberu Grad Čakovec za prezentaciju svojih najboljih vina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba