Pogriješili su u financiranju izborne promidžbe

KAKAV KIKS: SDP, Domovinski pokret, Most i SDSS ostaju bez 1,3 milijuna eura iz proračuna?

Objavljeno: 29.06.2024. zagorjeinternational

Zbog nevjerojatnih grešaka u financiranju izborne promidžbe, dio saborskih stranaka mogao bi ostati bez skoro 1,3 milijuna eura koji su im već rezervirani u proračunu. Novac bi mogli izgubiti SDP i partneri, Domovinski pokret, Most, SDSS te Fokus/Republika za koje je Državno izborno povjerenstvo donijelo odluke da im se uskraćuje isplata.

S druge strane, HDZ, Možemo, IDS i partneri te Matija Posavec i partneri podnijeli su uredne financijske izvještaje, pa su dobili oko 1,7 milijuna eura sukladno broju osvojenih zastupnika, pišu 24sata.

Evo što kaže Zakon

Zakon propisuje da svaka stranka koja je ušla u Sabor dobiva kao naknadu za trošak kampanje 17.918 eura po zastupničkom mjestu koje su osvojili. Dobiju i skoro 3000 eura tamo gdje su prešli prag, a nisu osvojili zastupničko mjesto. Za tu svrhu je nakon travanjskih izbora u proračunu bilo rezervirano više od tri milijuna eura. Ali uvjet za isplatu tog novca je da su poštovali zakon o financiranju promidžbe, uredno prijavili sve troškove i primitke. Državno izborno povjerenstvo je sve provjeravalo, a kod stranaka kod kojih su utvrdili nepravilnosti su donijeli odluke o neisplati novca dok ne isprave greške. Ako ih ne isprave, neće ga ni dobiti.

SDP-u i partnerima tako prijeti da ostanu bez čak 752.500 eura, što bi bio veliki udarac za koaliciju koja je ionako potrošila 1,6 milijuna eura za izbore, a osvojili su 42 zastupnička mjesta. Tih 752.500 eura im nije isplaćeno jer nisu prikazali trošak tri oglasa od tek 1452 eura… Zbog aljkavosti za siću, mogli bi ostati bez stotina tisuća eura.

HDZ je sve uredno prijavio

Rok za ispravno popunjavanje troškova je 11. rujna, pa SDP, ali i ostali imaju dovoljno vremena za popravni ispit i ispravljanje pogrešaka. A njih najviše ima Most. Njima je obustavljena isplata više od 200.000 eura. DIP je nadzorom utvrdio Most prijavio trošak kampanje od 612.865 eura, a da je primio nešto više od 461.000 eura. DIP je utvrdio da nisu prikazali čak 37.450 eura vlastitih primitaka, odnosno ono što je Most potrošio u kampanji. Nisu prijavili 30.667 eura koje je njihov zastupnik Marin Miletić skupio od donacija do kraja prošle godine iako im je DIP dao uputu kako da to učine. DIP je utvrdio da nisu prikazali i više od 29.000 eura za 36 različitih troškova koje je Most financirao, od putnih naloga, pa do tiskarskih usluga. Prikazao je u dva oglasa manji trošak nego je zaista plaćen, a za 32 usluge su prikazali viši trošak u ukupnom iznosu od 26.768 eura. Most će morati sve to uredno knjižiti ako želi novac.

I Domovinski pokret nije dobio skoro 254.000 eura jer nisu prijavili trošak dva oglasa u vrijednosti 2145 eura. SDSS pak nije dobio skoro 54.000 eura jer nisu prijavili oglašavanje na Facebooku u vrijednosti od tek 432 eura! Fokus i Republika nisu dobili skoro 18.000 eura za svog jednog osvojenog zastupnika jer nisu prikazali šest plaćenih računa u vrijednosti 14.754 eura. HDZ je inače dobio najviše novca jer je sve uredno prijavio. Dobili su skoro 1,1 milijun eura za osvojen 61 zastupnički mandat. Možemo je dobilo nešto više od 185.000 eura, IDS i partneri 35.836 eura, isto kao Matija Posavec sa svojom listom Sjever i partnerima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba