Ispred nas su samo Cipar i Austrija

SINJE MORE SVIJETU RECI: Hrvatska je treća u Europi po kakvoći mora i vode za kupanje

Objavljeno: 28.06.2024. zagorjeinternational

Hrvatska je na trećem mjestu u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje u 2023. godini, iza Cipra i Austrije, pokazuju najnoviji podaci Europske agencije za okoliš (EEA) iz svibnja ove godine.

Hrvatska je pritom na visokom drugom mjestu među državama s izlazom na more, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije. Pokazatelj je to, ocjenjuju, dugogodišnjeg kontinuiranog upravljanja kakvoćom mora i voda za kupanje te prije svega očuvanosti morskog okoliša, prenosi Hina.

Sezona kupanja

Laboratoriji županijskih zavoda za javno zdravstvo sedam obalnih županija provode od 20. svibnja do 1. listopada deset ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na 1087 točaka raspoređenih duž obale i otoka hrvatskog dijela Jadrana. To je 79 mjernih mjesta više nego lani, a najviše u Zadarskoj županiji. Sezona kupanja u Hrvatskoj službeno je započela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna.

Uzorkovanje i laboratorijska analiza provodi se svakih 15 dana prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, a mjere se mikrobiološki pokazatelji odnosno vrijednosti crijevnih enterokoka i bakterije Escherichia coli. Osim pojedinačnih ocjena nakon svakog pojedinog uzorkovanja, na kraju sezone kupanja određuje se godišnja ocjena kakvoće mora. Ona je u prošloj sezoni 2023. godine bila izvrsna (plavo) na 951 mjernom mjestu od ukupno 1008 točaka. Na 38 točaka bila je dobra (zeleno), na šest zadovoljavajuća (žuto) a na 13 točaka nezadovoljavajuća (crveno).

Povodom ovogodišnje sezone kupanja predstavljen je i novi prikaz za javnost o kakvoći mora i vode za kupanje koji je dostupan OVDJE. Aplikacija je dvojezična, a građani mogu komentirati i davati prijedloge te tako aktivno pridonijeti zaštiti Jadrana i kopnenih voda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba